Külföld

Mekkora az esélye egy újabb terrorakciónak Európában? – Tíz éve üzent hadat a világnak az Iszlám Állam

rtl.hurtl.hu

2024. június 29. 9:39

Ma már sokkal nehezebb – bár nem lehetetlen – megszervezni egy olyan támadást, mint például a 2005-ös londoni merénylet volt, vagy mint a Bataclanban végrehajtott vérengzés. 

Már tíz éve annak, hogy Abu Bakr al-Bagdadi bejelentette a moszuli Nuri mecsetből az Iszlám Állam kalifátusát – írta a BBC, amely az évforduló apropóján megvizsgálta, mekkora veszélyt jelent jelenleg az Isis vagy Daesh néven is ismert csoport.

A szervezet a megalakulása után Szíria és Irak hatalmas területeit foglalta el, bevezette a iszlám törvények szigorú változatát, kegyetlen büntetéseket szabott ki, a vallás nevében elkövetett gyilkosságokról készült felvételeket pedig az interneten terjesztették. 

Az első öt évben az Isis több ezer dzsihadistát toborzott a világ minden tájáról, a cél pedig az volt, hogy egy utópisztikus iszlám államot hozzanak létre. A valóság viszont egészen más volt: a mindennapokat a szélsőséges erőszak uralta, az erkölcsrendőrök folyamatosan járőröztek, a főtéren pedig gyakran levágott fejeket tűztek ki. 

A több mint 70 nemzetből álló koalíció végül 2019-ben űzte ki az Iszlám Államot utolsó menedékéből a kelet-szíriai Baghuzban. Az eredeti központot tehát már nagyrészt felszámolták, de az ideológia megmaradt, ez pedig több kontinensen is megjelent egyfajta franchise-rendszerben – írta a BBC.

Azóta a szervezet nevében végrehajtott támadások nagy részét Afrikában követték el, általában a Szaharától délre. Európában és a Közel-Keleten a legveszélyesebb ágának az IS-Khorasant tartják, amelynek központja Afganisztánban, Pakisztánban és Iránban található. (A terrorszervezet ezen ágát okolják az idei moszkvai és az iráni támadásokért is.)

A terroristák egyébként felkelést folytatnak az afgán tálibok ellen, ami elsőre furán hangozhat, a tálibok ugyanis szintén szélsőséges iszlám törvényeket követnek, a saría nevében pedig egyebek mellett eltiltották a nőket az oktatástól, és ismét bevezették a kövezéseket. A tálibok és az Isis azonban valójában vetélytársak – mutatott rá a BBC, amely szerint 20 év kormány elleni lázadás után most a tálibok kényszerülnek védeni a saját pozíciójukat. 

Az Iszlám Állam továbbra is támadásokra buzdít online médiáján keresztül, ezeket az akciókat pedig gyakran a káoszba süllyedt országokban tudják végrehajtani. Az al-Kaidához hasonlóan – amely szintén nem szűnt meg – Afrika területén követik leginkább a terroristák ideológiáját. A Száhel öv országai – Mali, Niger és Burkina Faso – például mind katonai puccson mentek keresztül, ami instabilitáshoz vezetett, a helyben állomásozó nyugati csapatokat pedig már távozásra kényszerítették, őket orosz zsoldosok helyettesítik.

Az Isis-nek jelenleg öt nagyobb fiókszervezete van Afrikában: ezek Nyugat-Afrikában, a Csád-tó térségében, a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Mozambik északi részén fejtik ki tevékenységüket. Az al-Kaidával is harcolnak, és gyakran hajtanak végre véres akciókat a helyi kormánycsapatok, valamint a lakosok ellen.  

Afrika nem vonzott annyi dzsihadistát, mint Szíria 10 évvel ezelőtt, de még mindig rengeteg újoncot tudnak toborozni főleg a helyi férfiak közül, akik teljes reménytelenségben élik mindennapjaikat.

A BBC cikke szerint az európai városokban jelentősen javult a biztonság a terrortámadások után, mert gördülékenyebben áramlanak a hírszerzési adatok a rendőrség és a biztonsági szervek között. Az Egyesült Királyság tisztviselői szerint sokkal nehezebb – bár nem lehetetlen – megszervezni egy olyan támadást, mint például a 2005-ös londoni merénylet volt, vagy mint a Bataclanban végrehajtott vérengzés. Ehelyett leginkább az egyéni aktivisták miatt aggódnak: a saját akaratukból támadó szélsőségesek és szociopaták miatt, akik radikalizálódnak a dzsihadista online propagandától.

Az Egyesült Királyságban a biztonsági szervek terrorellenes tevékenysége alapvetően még mindig az Isis és az al-Kaida akcióinak megelőzésére irányul. Európa ugyanis továbbra is a terroristák látókörében van, és a márciusi moszkvai támadás azt mutatja, hogy a szélsőségesek kihasználják, ha elterelődik a figyelem az ukrajnai háború miatt.

A BBC cikke szerint a terrorcsoport Abu Bakr al-Bagdadi 2019-es halála óta óvja az Iszlám Állam vezetését, így már nem jellemző az állandó online jelenlét, a gyakori üzenetek a híveknek. Az Isis jelenlegi vezetőjéről szinte semmit sem tudni.

Az RTL Híradó mutatta be, hogy kitüntették a fiatal moszkvai ruhatárost, akinek több mint százan köszönhetik az életüket. A 15 éves Iszlám Halilov ruhatárosként dolgozott a koncertteremnél, amelyet megtámadtak a terroristák márciusban:


Nyitókép: Leégett hálóterem a Lhubirira középiskola kollégiumában, a nyugat-ugandai Mpondwe településen 2023. június 18-án. Két nappal korábban dzsihadista lázadók 41 embert mészároltak le a kollégiumban, majd felgyújtották az épületet, és több diákot elhurcoltak. A halálos áldozatok közül 38 diák volt, egy biztonsági őr és két helyi lakos. A rendőrség szerint a tettesek az Ugandával szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaság (RDC) területén táborozó Szövetséges Demokratikus Erők (ADF) nevű ugandai lázadószervezet tagjai, akik hűséget esküdtek az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezetnek – Fotó: Luke Dray/MTI/EPA

#Külföld#iszlám állam#Európa#terrorizmus

Címlapról ajánljuk