Külföld

Tilos lesz tüntetni a szlovák politikusok otthonánál – a Robert Fico elleni merényletre hivatkoznak

rtl.hurtl.hu

2024. június 27. 19:55

A törvénycsomagot az ellenzék és az Amnesty International jogvédő szervezet is bírálta.

A szlovák parlament csütörtökön elfogadta azt a jogszabálycsomagot, amely egyebek mellett a vezető politikusok biztonságának növelését célozza a Robert Fico miniszterelnök elleni merényletet követően – írta az AP.

A csomagot az ellenzék és az Amnesty International jogvédő szervezet is bírálta, mert az megpróbálja korlátozni az emberek gyülekezési jogát.

A jogszabály értelmében a hatóságoknak jogukban áll betiltani a politikusok otthona környékén rendezett tiltakozó gyűléseket. A demonstrációkat a kormány és az elnök székhelye közelében sem engednék meg.

A miniszterelnök, az elnök és a parlamenti elnök a jövőben köteles lesz azt az ingatlant használni, amelyet kijelölnek számára. Védelem illeti meg az Országgyűlésben képviselt valamennyi politikai párt vezetőjét, a legfőbb ügyészt és az Alkotmánybíróság főbíróját is.

A javaslatnak az is a része, hogy azok a miniszterelnökök és parlamenti elnökök, akik legalább két ciklust töltöttek be, rendszeres fizetést kapnak mandátumuk lejárta után. Ez a juttatás jelenleg csak a volt elnököknek jár.

Robert Fico jelenleg még mindig lábadozik, miután hasba lőtték az egyik kormányülés után Nyitrabányán (Handlova). A május 15-i támadás elkövetőjét letartóztatták.


Nyitókép: Koszticsák Szilárd/MTI

#Külföld#szlovákia#robert fico#védelem#gyülekezési jog#juttatás

Címlapról ajánljuk