Külföld

Guardian: Izrael több millió dollárt költött a gázai hadműveletet kritizálók befeketítésére

rtl.hurtl.hu

2024. június 24. 16:47

Az először Kela Shlomónak, majd Koncertnek nevezett „kollektív tudatot érintő tevékenységekkel” foglalkozó kormányprogram az amerikai törvényhozásra is nyomást helyezett.

„Támadóan kell fellépnünk az USA-ban” – erről beszélt tavaly novemberben Benjamin Netanjahu diaszpóraügyi minisztere, Amichai Chikli a Knesszetben, amikor a törvényhozók arra voltak kíváncsiak, mit kellene kezdeni azzal, hogy egyre nagyobb a nemzetközi tiltakozás az izraeli kormány gázai hadművelete ellen, amit a Hamász tavaly október 7-i terrortámadása után indítottak. A terrortámadásnak 1189 izraeli áldozata volt, azóta Gázában pedig több mint 37 ezer civilt öltek meg, 21 ezer gyereket pedig nem találnak.

Chikli a Guardian információi szerint november óta felélesztette a „Koncert” nevű, „PR-kommandónak” is nevezett kormányprogramot, amelyet azért indítottak, hogy „kollektív tudatot érintő tevékenységekkel” befolyásolja az izraeli kormány megítélését Európában és az USA-ban. Korábban főleg az Izrael bojkottjára felszólító BDS-mozgalommal szemben használták:

  • Most azért leheltek bele újra életet, hogy az amerikai egyetemi tiltakozókat, a jogvédő szervezeteket, valamint egyéb, Izrael kormánya ellen nem erőszakosan tiltakozókat feketítsenek be, illetve vágjanak vissza nekik.
  • A Koncert korábbi neve Kela Shlomo volt, most pedig már Izrael hangjai (Voices of Israel) a leggyakoribb hívóneve a nyilvánosságban. A lap szerint októbertől májusig Chikli felügyeletével legalább 32 millió sékelt, azaz nagyjából 8,6 millió dollárt, illetve 3,1 milliárd forintot költött el a kormány erre a célra. A következőkre is jutott a pénzből:
  • Az amerikai egyetemek vezetőinek kongresszusi meghallgatásán tavaly a Koncerttel tandemben dolgozó intézet, az ISGAP információi alapján szembesítették a dékánokat az intézmények katari támogatásaival, amely a cionista szélsőjobb vádjai szerint antiszemitizmust finanszíroz a kampuszokon.
  • Az ISGAP képviselői számtalan alkalommal elismételték a vádat, hogy az Izrael emberi jogi ügyei miatt tüntetőket valójában az antiszemitizmus hajtja.
  • Már úton is van egy kampány, amelynek célja, hogy az amerikai jogban is megváltoztassa az antiszemitizmus definícióját, hogy Izrael kormánya és hadserege bizonyos kritikáit is magukban foglalják.
  • Közben Chikliék felbéreltek egy PR-céget, hogy titokban gyakoroljon nyomást amerikai törvényhozókra. Ők többek között számtalan hamis profilt hoztak létre a közösségi médiában, ami iszlamofób tartalmakat terjesztett.

A Quincy Institute for Responsible Statecraft nevű think tank képviselője, Eli Clifton szerint az izraeli vezetés „eléggé rápörgött arra, hogy rendőrködjön az amerikai közbeszédben, ha az amerikai-izraeli kapcsolatokról, vagy akár egyetemi közbeszédről van szó, amely erről, illetve Benjamin Netanjahu miniszterelnökről szól”. A lap emlékeztet, hogy az izraeli parlamentben többen is kiálltak a program mellett. Chikli egy kollégája szerint „300 millió sékelt kellene költeni [az amerikai közbeszéddel foglalkozó programokra], nem 30 milliót”.

Nyitókép: Balra: Amichai Chikli beszél az Europa Viva 24 nevű rendezvényen, az európai szélsőjobb májusi madridi találkozóján. Fotó: EPA / RODRIGO JIMENEZ Jobbra: palesztinpárti diákok. Fotó: MTI / EPA / Keystone / Ennio Leanza

#Külföld#izrael#gáza#közvélemény#usa#kormány#Guardian#Hamász#antiszemitizmus#háború#egyetem#tiltakozás

Címlapról ajánljuk