Külföld

Már több mint ezer halottja van a mekkai zarándoklatnak

rtl.hurtl.hu

2024. június 21. 21:39

Már átlépte az ezret a mekkai zarándoklaton meghalt emberek száma, akiket főleg a hőség ölt meg. A szaúdi hatóságok szerint az áldozatok hibáztak, mert „nem mérték fel megfelelően a veszélyeket”.

A szaúdi hatóságok elismerték, hogy 577 ember halt meg a mekkai zarándoklaton szombaton és vasárnap – jelentette az MTI, az AFP francia hírügynökségre hivatkozva. Egy szaúdi tisztségviselő az AFP-nek kijelentette, hogy „az állam nem követett el mulasztást, azok az emberek hibáztak, akik nem mérték fel megfelelően a veszélyeket", hozzátéve, hogy a haláleseteket a rendkívüli hőség okozta.

A hét elején 51,8 Celsius-fokot is elérő kánikula volt az iszlám legszentebb városában és környékén.

A tisztségviselő elismerte, hogy az 577 csak részleges adat, a zarándoklat teljes idejére vonatkozóan a végleges ennél több lehet. Az AFP diplomáciai forrásokra támaszkodó összesítése szerint 1119-re tehető a halálos áldozatok száma.

Az idei zarándoklaton 1,8 millió muszlim hívő vesz részt a szaúdi hatóságok közlése szerint. A zarándokokat légkondicionált épületek várják, de azokat csak a zarándoklatra szóló vízummal rendelkező emberek vehetik igénybe.

Az AFP-nek nyilatkozó szaúdi tisztségviselő hozzátette: a szaúdi hatóságok becslése szerint idén nagyjából 400 ezren érkezhettek a zarándoklatra regisztráció nélkül, „túlnyomó többségük ugyanabból az országból”. Ezzel Egyiptomra utalhatott: arab diplomaták a hét elején jelezték, hogy 658 egyiptomi halt meg a zarándoklaton, és közülük 630-nak nem volt regisztrációja az eseményre.

Nyitókép: Muzulmán zarándokok Mekka közelében, 2024. június 15-én. Fotó: REUTERS/Saleh Salem

 

#Külföld#mekka#zarándoklat#hőség#halálesetek#szaúd-arábia

Címlapról ajánljuk