Külföld

Több mint 550 halott a 50 fokos Mekkában

rtl.hurtl.hu

2024. június 19. 11:26

A halottak között legalább 323 egyiptomi van, akik egy kivételével mind a hőség miatt vesztették életüket

Legalább 550 ember halt meg a mekkai zarándoklat idején Szaúd-Arábiában, jelentős többségük a brutális hőség miatt – tudta meg az AFP. A francia hírügynökség arab diplomatáktól úgy értesült, hogy a halottak között legalább 323 egyiptomi van, akik egy kivételével mind a hőség miatt vesztették életüket. Ezt a számot egy mekkai kórház halottasházától tudták meg az AFP-vel beszélő diplomaták.

A szaúdi hatóságok vasárnap arról számoltak be, hogy több mint kétezer zarándok szorult orvosi kezelésre hőstressz miatt, de ezt az adatot azóta nem frissítették, és a halálos áldozatok számáról sem közöltek információkat – írta az AFP.

A szaúdi meteorológiai intézet közlése szerint hétfőn 51,8 Celsius-fokos hőség volt a mekkai nagymecsetben.

Az idei zarándoklaton 1,8 millió muszlim hívő vesz részt a szaúdi hatóságok közlése szerint. A zarándokokat légkondicionált épületek várják, de azokat csak a zarándoklatra szóló vízummal rendelkező emberek vehetik igénybe. Azonban több tízezren vannak minden évben olyanok, akik spórolásból a zarándokvízum nélkül érkeznek az országba. A szaúdi hatóságok a hónap elején közölték, hogy több százezer ilyen regisztrálatlan zarándokot vittek el Mekkából.

Nyitókép: Muzulmán zarándokok a Mekka melletti 70 méter magas Arafát-hegyhez, más néven az ar-Rahma, azaz az Irgalom hegyéhez érkeznek imádkozni a mekkai zarándoklat, a háddzs idején, 2024. június 15-én. Fotó: MTI/AP/Rafik Makbúl

 

#Külföld#mekka#zarándoklat#hőség#haláleset#egyiptom#szaúd-arábia#hőguta#halál#kánikula

Címlapról ajánljuk