Külföld

Eldőlt: Mark Rutte lesz a NATO új főtitkára

rtl.hurtl.hu

2024. június 20. 16:46

A román jelölt visszalépett, megszületett a konszenzus Rutte jelöltsége mögött.

Klaus Iohannis román államfő visszavonta jelöltségét a NATO főtitkári tisztségére, Románia is támogatja, hogy Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnök kerüljön a védelmi szövetség élére, írja az MTI. Ezzel gyakorlatilag eldőlt, hogy Rutte veszi át a pozíciót Jens Stoltenbergtől.

Iohannis a nemzetbiztonsági testület ülésén jelentette be , hogy visszalépéséről már a múlt hét végén tájékoztatta a NATO-szövetségeseket. A védelmi tanács egyetértett azzal, hogy Románia támogassa a holland miniszterelnököt a NATO-főtitkári poszt elnyerésében.

A pozíció megpályázásakor még azt mondta: „kiszámítható és megbízható NATO-szövetséges Romániának” jogos törekvése, hogy nagyobb szerepet vállaljon az euroatlanti struktúrák vezetésében, és a NATO döntéseit is kiegyensúlyozottabbá teszi, ha a kelet-európai térségnek erős és befolyásos képviseletet biztosít.

Korábban beszámoltunk arról, amikor Rutte megkapta Magyarország és Szlovákia támogatását is. A NATO konszenzusos döntést hoz, így minden jelöltnek szüksége van mind a 32 szövetséges támogatására. Hazánk után már csak Románia maradt hátra.

Magyarország azután döntött Rutte támogatásáról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök találkozott Jens Stoltenberg jelenlegi NATO-főtitkárral. A felek megegyeztek, hogy Magyarország nem fogja megakadályozni a NATO döntéseit az Ukrajnának nyújtandó támogatásról, de sem vesz benne: „Mark Rutte miniszterelnök megerősítette, hogy teljes mértékben támogatja ezt a megállapodást, és továbbra is így fog tenni, amennyiben ő lesz a NATO következő főtitkára” – mondta Orbán.

Orbán Viktor és Mark Rutte viszonya korábban nem volt éppen baráti, a liberális politikus többször került konfliktusba a magyar miniszterelnökkel. 2020-ben például Orbán az uniós költségvetés egyik vitája után még a nevét sem mondta ki, csak „holland fickónak” nevezte.

Nyitókép: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

#Külföld#Mark Rutte#nato#főtitkár#román#orbán viktor#támogatás#románia#hollandia#miniszterelnök#jens stoltenberg

Címlapról ajánljuk