Külföld

Magyarország támogatja, hogy Mark Rutte legyen a NATO főtitkára

rtl.hurtl.hu

2024. június 18. 17:03

Kedden megkapta Magyarország és Szlovákia támogatását Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnök.

Kedden megkapta Magyarország és Szlovákia támogatását Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnök, ez jelentős lépés a NATO-főtitkári pozíció megszerzéséhez, számolt be a Reuters

A NATO konszenzusos döntést hoz, így minden jelöltnek szüksége van mind a 32 szövetséges támogatására. Jelenleg egyedül Románia ellenzi Rutte jelölését, azonban Klaus Iohannis román elnök szintén pályázik a posztra.

Magyarország azután döntött Rutte támogatásáról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök múlt héten találkozott Jens Stoltenberg jelenlegi NATO-főtitkárral. A felek megegyeztek, hogy Magyarország nem fogja megakadályozni a NATO döntéseit az Ukrajnának nyújtandó támogatásról, de sem vesz benne:


Mark Rutte miniszterelnök megerősítette, hogy teljes mértékben támogatja ezt a megállapodást, és továbbra is így fog tenni, amennyiben ő lesz a NATO következő főtitkára 

 – fogalmazott Orbán Viktor kedden az X-en.

Korábbi sajtóhírek szerint Mark Rutte ígéretet tett arra, hogy ha a NATO főtitkárának választják, kihagyja Magyarországot az Ukrajnát támogató NATO-tevékenységekből.

Orbán Viktor és Mark Rutte viszonya korábban nem volt éppen baráti, a liberális politikus többször került konfliktusba a magyar miniszterelnökkel. 2020-ben például Orbán az uniós költségvetés egyik vitája után még a nevét sem mondta ki, csak holland fickónak nevezte.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

#Külföld#nato#Mark Rutte#orosz-ukrán háború#orbán viktor

Címlapról ajánljuk