Külföld

Felrobbant egy lőszerraktár Csádban, sokan meghaltak

rtl.hurtl.hu

2024. június 19. 14:57

Robbanások voltak egy lőszerraktárban és legalább kilencen meghaltak Csádban, ahova az Orbán-kormány katonai missziót tervez.

Tűz ütött ki és robbanások voltak a csádi főváros, N'Djamena egyik katonai lőszerraktárában, ami legalább kilenc ember halálát okozta, 46-an pedig megsérültek – közölte az ország egészségügyi minisztere.

A BBC beszámolója szerint Abdelmadjid Abderahim újságíróknak azt mondta, hogy a halálos áldozatok száma emelkedhet, mert a sérültek közül többen „rendkívül súlyos” állapotban vannak. A robbanások bevilágították az éjszakai égboltot, szemtanúk szerint több mint fél órán át tartottak és kilométerekről is hallani lehetett azokat.

Az egészségügyi miniszter nem pontosította, hogy az áldozatok civilek vagy katonák voltak. Az AFP-nek viszont egy névtelenséget kérő tisztviselő azt mondta, hogy egyetlen katona sem sérült meg. Abderaman Koulamallah külügyminiszter korábban azt mondta a francia médiának, hogy a tűz véletlenül keletkezett. Mahamat Assileck Halata területfejlesztési miniszter pedig azt közölte, hogy a tüzet körülhatárolták, és a helyzetet már „ellenőrzés alatt tartják”. Hogy mi okozta a robbanást, azt az elnök szerint vizsgálni fogják.

Franciaország jelenleg mintegy 1000 katonát állomásoztat Csádban, hogy harcoljon a dzsihadista csoportok ellen Nyugat-Afrikában. De nem ők az egyetlenek: korábban az rtl.hu is megírta, hogy Magyarország is katonákat küldene Csádba, a katonai misszió előkészítésében pedig részt vett Orbán Viktor miniszterelnök fia, Orbán Gáspár is:


Nyitókép: Katonatisztek állnak a felrobbant katonai lőszerraktárnál N'Djamena-ban, Csádban 2024. június 19-én. REUTERS / Israel Matene

 

#Külföld#csád#lőszerraktár#robbanás#halálos áldozatok#tűz#baleset

Címlapról ajánljuk