Külföld

Az USA szándékosan keltett bizalmatlanságot a kínai covidvakcinákkal szemben, de nem bánták meg

rtl.hurtl.hu

2024. június 16. 20:19

A járvány csúcsán próbáltak alaptalan kételyeket ébreszteni az oltással szemben a Fülöp-szigeteken.

Az USA hadserege dezinformációs kampányt indított a Fülöp-szigeteken 2020-ban, a járvány tetőfokán, amelnyek az volt a célja, hogy bizalmatlanságot keltsen a kínai Sinovac oltással kapcsalatban, derítette ki a Reuters.

A hadsereg legalább háromszáz fiókot hozott létre a Twitteren, amelyek többször posztolták a „Kína maga a vírus” hashtaget, valamint hamis információkat osztottak meg a vakcináról, és annak tesztjeiről. Emellett a kínai gyártású vírusvédelmi eszközök minőségét is szidták.

A kampány nemcsak a Fülöp-szigeteken tartolt, hanem több délkelet-ázsiai országban is. Azt még Donald Trump elnöksége alatt indították, és Bidenék csak 2021-ben állították le. Ezután a Pentagon belső vizsgálatot indított. A Pentagon megerősítette a kampány valódiságát.

Azt írták: az USA hadserege „számos platformot, köztük a közösségi médiát használja azért, hogy ellensúlyozza az USA-t, valamint partnereit érő támadásokat”. Jelezték, hogy ebben az esetben azért tartották jogosnak a kampányt, mert Kína „dezinformációt terjesztett arról, hogy valójában az USA miatt terjedt el a covid”.

Nyitókép: MTI / EPA / Rolex Dela Pena

#Külföld#usa#pentagon#dezinformáció#terjesztés#fülöp-szigetek#bizonytalan

Címlapról ajánljuk