Külföld

Az izraeli kormány tagjai szerint „bolond és gonosz” ötlet volt a humanitárius tűzszünet

rtl.hurtl.hu

2024. június 16. 20:45

A Reuters szerint több kormánytag is keményen kritizálta azt, hogy az IDF tűzszünetet tart egy főút mentén, hogy megkönnyítsék a segélyszállítmányok eljuttatását a palesztin enklávéba.

Elfogadhatatlannak nevezte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, hogy a hadsereg (IDF) a mai nap folyamán 11 órás humanitárius szünetet tartott egy gázai főút mentén, hogy a segélyszállítmányok biztonságban eljuthassanak az itt élőkhöz, írja a Reuters.

A lapnak egy kormánytisztviselő arról beszélt: egy másik kormánytag, Itamar Ben-Gvir szélsőjobbos nemzetbiztonsági miniszter azt mondta, hogy bárki döntött a szünetről, az „bolond és gonosz”, valamint ki kellene rúgni.

Bezalel Smotrich pénzügyminiszter szintén élesen kritizálta a tűzszünetet, mivel szerinte a humanitárius segélyek segítenek a Hamász hatalmon tartásában. Szerinte az, hogy a hadsereg egy olyan napon adta ki az utasítást, amikor Izrael tizenegy katonáját temette el, annak a jele, hogy a vezetés túl nagy hangsúlyt fektet a nemzetközi közvéleményre, és nem eleget a helyszínen lévő erőkre.

Az intézkedés csak a Gáza déli részén fekvő, kulcsfontosságú Kerem Shalom átkelőtől észak felé vezető útra korlátozódik, amelyet Gáza megoszt Izraellel. Innen az autópálya észak felé, a Khan Júnisz városához közeli Európai Kórházhoz vezet. Az izraeli hadsereg megbeszéléseket folytat az ügyben az ENSZ-szel és nemzetközi szervezetekkel. Gáza déli részén ettől még ugyanúgy folytatódnak a harcok.

A nemzetközi közvélemény – és most már Izrael legfontosabb szövetségese, az USA is – folyamatos nyomást gyakorol Izraelre, hogy tegyen valamit az egyre súlyosbodó gázai humanitárius válság ellen.

Nyitókép: MTI / EPA / Abir Szultan

#Külföld#izrael#tűzszünet#segély#Gáza övezet#benjamin netanjahu#kormány#idf

Címlapról ajánljuk