Külföld

„Életem legrosszabb négy napja” – rutinszerűen kínozhattak palesztinokat egy izraeli börtöntáborban

rtl.hurtl.hu

2024. június 8. 12:13

Bár az izraeli kormány tagadta, hogy rendszeresen kínoztak volna több ezer palesztin férfit, akiket Gázából hurcoltak egy sivatagi katonai bázisra, mégis szép lassan bezárják a létesítményt, ahol palesztin rabok, és ott dolgozó izraeliek szerint is válogatott kínzásoknak voltak kitéve a fogvatartottak. Köztük több ezer ártatlan, és vádemelés nélkül szabadon engedett emberrel. Az izraeli hadsereg mindent tagad, szerintük az egészet a Hamász nyomására találták ki a szabadon engedett rabok.

Meghallgatásokat indított az izraeli legfelsőbb bíróság június 4-én a Negev sivatagban található Sde Teiman katonai bázison kialakított fogdateleppel kapcsolatban, ahol több ezer, Gázából odavitt palesztint tartottak fogva, akikkel a helyről megjelent beszámolók szerint rettenetesen bántak. Letartóztatott, és később ártatlannak ítélt palesztinok, valamint ott dolgozó izraeliek is rendszeres verésekről, kínzásokról és nem megfelelő orvosi ellátásról, embertelen körülményekről számoltak be.

A Gázától nagyjából harminc kilométernyire keletre található katonai bázisra a palesztin terület ellen indított izraeli offenzíva alatt elfogott férfiakat szállították, hogy kihallgassák őket, és megállapítsák, a Hamász tagjai-e. Az izraeli katonák a műveleti területeken talált minden „katonakorú férfit” őrizetbe vették, majd alsónadrágra vetkőztetve, és megbilincselve teherautókra rakták őket, és a bázison kialakított börtöntáborban – és két másik táborban – helyezték el őket.

A börtöntábor parancsnokaitól a New York Times, aminek újságíróit beengedték a helyre, úgy értesült, hogy május végéig nagyjából négyezer palesztint vittek oda, és kihallgatásuk után nagyjából 70 százalékukat további nyomozásra és vádemelésre elszállították. A többiekről – nagyjából 1200 emberről – megállapították, hogy civilek, és visszavitték őket Gázába, a Times cikke szerint „vádemelés, bocsánatkérés és kártérítés nélkül”.

Egy tavaly decemberben elfogadott jogszabálykiegészítés lehetővé tette az izraeli hadseregnek, hogy letartóztatási parancs és vádemelés nélkül 45 napig fogva tartsanak embereket. A Washington Post januári beszámolója szerint a fogvatartottakat akár 180 napig is el lehet tiltani attól, hogy ügyvéddel találkozzon.

Emellett a Vöröskereszt/Vörös félhold és más jogvédő szervezetek elől is titkolták, hogy hol tartják őket fogva, ami a Times-nak nyilatkozó szakértők szerint nemzetközi jogot sérthet.

Ezek az eltűnések lehetőséget adnak azokra a bántalmazásokra, amikről hallani lehet – mondta Tal Steiner izraeli emberi jogi ügyvéd, a kínzások ellen küzdő PCAT szervezet ügyvezető igazgatója a CNN-nek. Hozzátette, hogy a külvilágtól teljesen elvágott emberek vannak leginkább kitéve a kínzásoknak és rossz bánásmódnak.

Verték, rúgták, ütötték

A foglyul ejtetett palesztinokat átalakított repülőgéphangárokban helyezték el, ahol napi 18 órán át kellett csendben egyhelyben ülniük lekötözött szemekkel, megbilincselve egy vékony matracon, kitéve az időjárás viszontagságainak. A New York Times-nak izraeli parancsnokok elmondták, hogy a fogvatartottak két óránként felállhattak, hogy kinyújtsák végtagjaikat, este tíz és reggel hat óra között aludhattak, és bármikor imádkozhattak.

„Életem legrosszabb négy napja
A Sde Teiman katonai bázis a Google Maps műholdas felvételén. 

Fadi Bakr, egy 25 éves joghallgató, akit elmondása szerint a háza közelében fogtak el izraeli katonák, miután kereszttűzbe keveredve megsebesült, a Times-nak elmondta, hogy az őrök megverték, amikor a táborba érkezve a fáradságtól elaludt. Egy izraeli katona a lapnak elmondta, egy rabot annyira megvertek, mert kikukkantott a szemkötője alól, hogy vérzett a bordáinál, egy másik pedig azért kapott durva verést, mert túl sokat beszélgetett.

Nem azért verték őket, hogy információkat szerezzenek. Bosszúból tették. Büntetés volt azért, amit október 7-én csináltak, és büntetés a táborban történt viselkedésükért 

– mondta a CNN egyik izraeli forrása. 

Egy palesztin férfi a Washington Postnak arról számolt be, hogy a kezét a feje fölé rakva kötözték egy kerítéshez kukucskálásért. A CNN-nek nyilatkozó izraeliek is megerősítették, hogy ez egy megszokott büntetés volt a táborban. Akik többször is megszegték a szabályokat, azokat az izraeli őrök elvitték, és megverték. A táborban egy őrként dolgozott izraeli a CNN-nek elmondta, szemtanúja volt annak, hogy egy verésre elvitt férfi kitört fogakkal és látszólag törött csontokkal tért vissza.

A News York Times-nak nyilatkozó palesztinok – akiket azután engedtek el, hogy ártatlannak találták őket – elmondták, hogy rúgták és ütötték, puskatussal, gumibottal és fémdetektorral verték őket. Egyiküknek a bordája azután tört el, amikor mellkason térdelték, egy másiknak akkor, amikor megrugdosták és puskával verték meg.

A CNN-nek nyilatkozó egyik izraeli, valamint a börtöntáborban fogva tartott Dr. Mohammed al-Ran sebészorvos elmondása szerint rutinszerű volt, hogy éjszaka hanggránátot dobtak az alvó palesztinok közé, majd nagytestű kutyákat szabadítottak közéjük. Ezt a katonai rendészet egy különleges egysége végezte, elvileg átkutatás céljából, de a CNN izraeli forrása szerint „ez csak indok volt” arra, hogy megfélemlítsék a rabokat.

Kórházi kínzás

A kórházi ellátásra szoruló palesztinokat a tábori kórházban a szemüket lekötve az ágyakhoz bilincselték, bepelenkázták, és szívószálon keresztül etették őket. A Timesnak a helyszín bejárása közben négy orvos is azt mondta, a lekötözésre az ellenük irányuló támadások megakadályozása miatt van szükség. Más orvosok szerint azonban a bilincsek szükségtelenek és csak nehezítik a betegek ellátását – írta a Times.

„Életem legrosszabb négy napja
Izraeli katona Gázában, 2024 februárjában. Fotó: srael Defence Forces (IDF) / Handout/Anadolu via Getty Images

A CNN-nek egy ott orvosoként dolgozott izraeli ezt úgy jellemezte, mint ami szinte már „pszichológiai kínzásnak” számít. Egy másik elmondta, hogy olyan beavatkozásokat kellett végrehajtani az ott lévő betegeken, ami nem volt a szakterülete, és gyakorlatilag rajtuk kellett megtanulnia különböző beavatkozásokat, amiket gyakran altatás nélkül hajtottak végre. „Ha fájdalomra panaszkodtak, paracetamolt kaptak” – tette hozzá.

A Times-nak két izraeli, akik tavaly voltak a börtöntábor kórházában elmondták, hogy a harcok kezdetén kevésbé tapasztalt orvosok teljesítettek ott szolgálatot, a megfelelő felszerelések nélkül, és gyakran fájdalmas beavatkozásokat végeztek fájdalomcsillapítás nélkül. Az orvosok a lapnak elmondták, arra utasították őket, hogy ne írják rá a nevüket semmilyen hivatalos iratra, és ne szólítsák egymást a nevükön a betegek előtt.

Ugyanerről számolt be az orvosokat tömörítő PHRI izraeli jogvédő szervezet is egy jelentésében, ami „súlyosan aggályosnak” nevezte a gyakorlatot, ami megakadályozza etikai vizsgálatok lebonyolítását. A CNN-nek beszélő egyik orvos ezzel kapcsolatban közölte, hogy a kórház „a gyakornokok paradicsoma, mert azt csinálsz, amit akarsz”, anélkül, hogy a következményektől kell tartani.

Yoel Donchin orvos – aki alezredesi rangban szolgál tartalékosként az izraeli hadseregben – a Times-nak azt mondta, az anonimitásra azért volt szükség, mert a vezetőség attól tartott, hogy azonosításuk esetén akár háborús bűnökkel is megvádolhatták volna az orvosokat a nemzetközi büntetőtörvényszéken. A Times-nak a helyszínen nyilatkozó három orvos szerint azonban erre a biztonságuk érdekében volt szükség, hogy a Hamász ne tudja megtámadni őket és családtagjaikat.

Egy izraeli orvos az izraeli főügyésznek, valamint a védelmi és egészségügyi minisztériumoknak írt levelében, amiről a Haárec című izraeli lap számolt be, leírta, hogy „az első naptól kezdve súlyos etikai dilemmákkal küzdött”, amikor ott dolgozott. Elmondása szerint a rossz körülmények – amik megsértik az orvosi etikai szabályokat és a törvényeket –„komplikációkhoz, és a betegek halálához vezettek”.

Az izraeli orvos közölte azt is, hogy „rutinszerű” volt, hogy a fogvatartottak lábát amputálni kellett a túl szoros bilincsek okozta sérülések miatt. Ezt megerősítette a CNN-nek nyilatkozó egyik orvos is.

Kínvallatások

Az elfogott palesztinok kihallgatása alatt elmondásuk szerint kínvallatásnak voltak kitéve a „diszkószoba” néven említett épületben, ami arról kapta a nevét, hogy folyamatosan fájdalmasan hangos zene szólt. „Életem legrosszabb négy napja volt” – mondta a Times-nak Bakr a kihallgatásáról, ami alatt mindössze egy pelenka volt rajta, hogy ne a padlóra ürítsen, miközben megverték, amikor tagadta, hogy a Hamász tagja lenne.

A kihallgatás közben többüket is olyan székbe ültették, amin elektromos vezetékek voltak, és áramütésekkel kínozták őket. Voltak, akiket arra kényszerítettek, hogy egy földre erősített fémrúdra üljenek, és azon keresztül áramot vezettek a végbelükbe – írta a Times.

Bezárják

Az izraeli hadsereg a Times-nak eljuttatott közleményében tagadta, hogy „rendszerszintű bántalmazások” történtek volna a börtöntáborban, az azokról szóló beszámolókat pedig „nyilvánvalóan pontatlannak, és teljesen alaptalannak” nevezték, hozzátéve, hogy azokat feltehetően a Hamász nyomására „találták ki” az azokról beszámoló palesztin fogvatartottak. Hozzátették, hogy a hadsereg komolyan veszi és kivizsgálja a bántalmazásokról szóló beszámolókat, és „szigorúan tiltja” azokat. Az izraeli Sin Bet titkosszolgálat a kihallgatásokkal kapcsolatban csak annyit közölt a Times-szal, hogy azokat „a törvényeknek megfelelően” hajtják végre.

Az izraeli főügyész a legfelsőbb bíróságon tartott június 4-ei meghallgatáson – amit izraeli jogvédő szervezetek kezdeményeztek a tábor bezárását követelve – közölte, hogy a Sde Teiman táborból hétszáz fogvatartottat már átszállítottak máshova, és a következő hetekben további ötszázat visznek el onnan. Az izraeli kormány közölte azt is, hogy javítani fognak az ottani körülményeken, az izraeli hadseregben pedig egy nyomozóbizottságot hozott létre annak kivizsgálására, hogyan bántak ott a fogvatartottakkal.

Úgy tűnik megértették, hogy nem folytathatják, amit eddig csináltak 

mondta a Washington Postnak az ACRI izraeli jogvédő szervezet ügyvédje, Roni Pelli. 

Nyitókép: REUTERS/Mohammed Salem 

#Külföld#izrael#palesztin#gáza#sde teiman#bántalmazás#kínzás#ma

Címlapról ajánljuk