Külföld

8,5 millió dollár kártérítést kapott az őrizetbe vett nő, akit megbilincselve a síneken hagytak a rendőrök

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. június 6. 11:10

Yareni Rios-Gonzalezt megbilincselve a sínekre leparkolt járőrautóban hagyták, az érkező tehervonat letarolta a kocsit. 

Az rtl.hu is beszámolt arról a 2022 szeptemberében, Colorado államban történt súlyos balesetről, amelyben egy tehervonat egy rendőrautóval ütközött. A balesetben súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett egy nő, aki megbilincselve ült a járőrautó hátsó ülésén.

Mint később kiderült, a platteville-i rendőrök egy sofőrök között kialakult, fegyveres erőszakba torkollt nézeteltérés miatt üldözték a nőt, aki a vasúti átjáró után állt meg egy rendőrnek. Az autót vezető rendőr mögötte parkolt le, a síneken hagyva az autóját. Az őrizetbe vett nőt beültették a síneken álló rendőrautó hátsó ülésére, majd előrementek, hogy átkutassák az autóját.

Ekkor jött egy tehervonat, és nekiütközött a rendőrautónak, amiben a gyanúsított is ült.

A balesetet egy másik, Fort Lupton-ból riasztott rendőrautó fedélzeti kamerája rögzítette. A felvételen látni lehet, ahogy két rendőr a nő autóját kutatja át, miközben a háttérben hallani lehet a vonat kürtölését. A rendőrök a hangos dudálás ellenére látszólag nyugodtan beszélgetnek tovább, és csak másodpercek múltán tudatosul bennük, hogy autójuk, benne a gyanúsítottal, a síneken áll.

„Úristen” – mondta ekkor az egyik rendőr és figyelmeztette kollégáját, hogy menjen távol az autótól. A következő pillanatban a nagy sebességgel érkező tehervonat letarolta a kocsit.


Yareni Rios-Gonzalez súlyos agysérüléseket szenvedett az eset miatt.

Az ügy miatt indult büntetőperben a Fort Lupton-i rendőrnőt, aki beültette a gyanúsítottat az autóba, súlyos testi sértés és gondatlan veszélyeztetés miatt 30 hónap próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre és száz óra közmunkára ítélték egy évvel később. Egy platteville-i rendőr egy év felfüggesztettet kapott.

A Washington Post most azt írja, hogy Yareni Rios-Gonzalez peren kívül megegyezett Platteville és Fort Lupton városokkal, amelyek rendőrségei érintettek voltak a balesetben. A nő 8,5 millió dollár kártérítést kap, amiért maradandó egészségkárosodást szenvedett és máig tartó pszichés trauma gyötri.

#Külföld#egyesült államok#colorado#vonatgázolás#kártérítés

Címlapról ajánljuk