Külföld

Ittasság miatt küldték haza a kórházból az anyukát, majd kiderült: saját szervezete termeli az alkoholt

rtl.hurtl.hu

2024. június 3. 15:38

Többször tévesen diagnosztizálták és részegséggel vádoltak egy anyukát az orvosai, mire kiderült: a bélfermentációs szindróma nevű ritka betegségben szenved, vagyis a saját szervezete állítja elő az alkoholt.

Többször részegnek bélyegezték és alkoholmérgezés diagnózisával hazaküldtek a kórházból egy anyukát, aki egy ritka betegségben szenved, melynek következtében szervezete alkoholt állít elő – számol be az esetről a Sky News.

Áprilisban mi is beszámoltunk arról, hogy ejtette a bíróság annak a belga férfinak az ügyét, akit ittas vezetésért akartak volna megbüntetni, ám váltig állította, hogy egy csepp alkoholt sem fogyasztott. Egy orvosi vizsgálat során ugyanis kiderült: a férfi bélfermentációs szindrómában (ABS) szenved, vagyis a saját gyomra termeli az alkoholt.

A bélfermentációs szindróma egy olyan, extrém ritka állapot, amely megemeli a vér alkoholszintjét, és az alkoholmérgezés tüneteit produkálja a betegeknél még akkor is, ha bizonyítottan egy kortyot sem ittak előtte. A betegségben szenvedők tüneteit könnyű összetéveszteni az ittas állapottal, hiszen ezek közt szerepel a beszédzavar, a szédülés vagy a motoros funkciók elvesztése. A tudósok szerint a ritka állapot hátterében egy élesztőgomba áll, ami nagy mennyiségben van jelen az érintettek emésztőrendszerében (a tünetegyüttest sokan csak önsörfőző-szindrómaként ismerik).

Az 50 éves nő összesen hétszer járt kórházban, miután két éven keresztül extrém nappali fáradtságra és beszédzavarokra panaszkodott. Minden egyes alkalommal hazaküldték, mondván, hogy részeg, holott azt mondta az orvosoknak, hogy nem ivott. Az orvosokat ezzel nem győzte meg, hiszen a vérében kimutatták az alkoholt. Több antibiotikum-kúrát is kapott visszatérő húgyúti fertőzések miatt, és alkoholmérgezésre írtak fel neki gyógyszert, hogy csökkentse a gyomorsavszintjét, sőt még pszichiátriai vizsgálatnak is alávetették.

A betegnek minden látogatása után két hetet ki kellett maradnia a munkából, és ezalatt nagyon keveset evett. Bár a tünetei pár hét után javultak, egy-két hónapon belül újra jelentkeztek. A hetedik látogatáskor azonban a sürgősségi orvos mérlegelte az ABS lehetőségét, majd egy dietetikushoz küldte, akik alacsony szénhidráttartalmú diétát írt fel neki, ezt követően a tünetei elmúltak.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

 

#Külföld#részeg#ittas#anyuka#ritka betegség#diagnózis#alkohol

Címlapról ajánljuk