Külföld

Nelson Mandela pártja 30 év után elvesztette parlamenti többségét Dél-Afrikában

rtl.hurtl.hu

2024. június 1. 18:42

A párt az apartheid felszámolása óta őrizgette abszolút többségét a parlamentben, ám most történelmi visszaesés történt.

A néhai Nelson Mandela pártja, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) elveszítette az apartheid rendszer 30 évvel ezelőtti felszámolása óta őrzött parlamenti többségét a szerdai általános választásokon a Dél-afrikai Köztársaságban, írja az MTI. Ez derült ki szombaton a központi választási bizottság által nyilvánosságra hozott adatokból.

A szavazatok több mint 99 százalékának megszámlálásával az ANC nem sokkal 40 százalék felett áll, és ezzel továbbra is a legnagyobb pártnak számít, de elveszítette az apartheid rendszernek véget vető, bőrszíntől függetlenül minden szavazókorú állampolgárra kiterjedő 1994-es választáson megszerzett és azóta őrzött abszolút többségét. Az előző, 2019-es választásokon az ANC a szavazatok 57,5 százalékát nyerte el.

A Demokratikus Szövetség (DA) a szavazatok 21 százalékát szerezte meg a mostani választáson. Jacob Zuma volt elnök új MK Pártja számára ez volt az első választás, és a harmadik helyen végzett a szavazatok alig több mint 14 százalékával. A negyedik helyen a Gazdasági Szabadságharcosok nevű szélsőbaloldali párt áll alig több mint 9 százalékkal.

Az ellenzéki pártok „jelentős áttörésként” üdvözölték az eredményt a mélyszegénységgel és egyenlőtlenséggel küzdő ország számára. Miközben az ANC maradt a legnagyobb párt, most valószínűleg koalíciós partnert vagy partnereket kell keresnie ahhoz, hogy kormányon maradhasson, és újraválassza Cyril Ramaphosa elnököt egy második és egyben utolsó ciklusra. A dél-afrikai elnököt az országos választások után a parlament választja meg.

A bizonytalanság ellenére a dél-afrikai ellenzéki pártok úgy üdvözölték az új politikai képet, mint a 62 milliós ország számára nagyon szükséges változást, amely Afrika legfejlettebb, de egyben a világ egyik legnagyobb társadalmi egyenlőtlenségeivel küszködő országa.

Nyitókép: Paul Weinberg / Wikimedia Commons / MTI / EPA

#Külföld#dél-afrika#választás#nelson mandela#párt#többség#parlament

Címlapról ajánljuk