Külföld

Börtönbe kell-e mennie Trumpnak?

rtl.hurtl.hu

2024. május 31. 6:52

Indulhat-e a választáson a volt elnök, miután bűnösnek találták üzleti iratok meghamisításában?

Mint arról beszámoltunk, az esküdtszék mind a 34 vádpontban bűnösnek mondta ki csütörtökön Donald Trump volt amerikai elnököt az ellene üzleti iratok meghamisítása miatt, hallgatási pénz kifizetése nyomán indult büntetőeljárásban.

Juan Merchan bíró július 11-ét jelölte meg a büntetéskiszabás dátumának. A Republikánus Párt néhány nappal később fogja hivatalosan is kihirdetni Trump elnökjelöltségét, írja a Reuters.

Mint írják, az üzleti iratok meghamisításáért maximálisan 4 év börtönbüntetés járhat, de a gyakorlat azt mutatja, hogy a bűnösöket rövidebb büntetésre, pénzbírságra vagy próbaidőre ítélik. 

Akiket üzleti iratok meghamisításáért mégis börtönre ítélnek, általában egy évet vagy annál is kevesebbet töltenek rács mögött. De Trumppal ellentétben az ilyen elítéltek nagy részét másban is bűnösnek találták.

A portál szerint Trumpnak valószínűleg nem kell börtönbe vonulnia.

Megjegyzik: a börtönbüntetés jogilag nem akadályozza Trumpot az elnökségét folytatott kampányban és abban sem, hogy ha nyer, betöltse az elnöki posztot.

Trump tagadta, hogy bármilyen bűnt követett volna el, az ügyvédje úgy nyilatkozott, hogy amint lehet, fellebbezni fognak.

Donald Trump az esküdtszék ítéletének kihirdetése után a bíróság előtt elcsaltnak nevezte a teljes bűnvádi eljárást, amit véleménye szerint a Biden-adminisztráció indított annak érdekében, hogy politikai ellenfelének kárt okozzon. A nem hivatalos republikánus elnökjelölt a vádat kezdeményező demokrata párti kerületi ügyészt, Alvin Bragget, „Soros által támogatott ügyésznek” nevezte, és kijelentette, hogy az igazi ítéletet a választók mondják ki november 5-én, azaz a választás napján.

Joe Biden amerikai elnök és nem hivatalos demokrata elnökjelölt kampánycsapata közleményben reagált az esküdtszék döntésére, ami szerint a New York-i bírósági eljárás azt mutatta meg, hogy senki nem áll a törvények felett. „Donald Trump tévesen hitte azt, hogy soha nem szembesül majd a törvény saját hasznára való megsértésének következményeivel” – olvasható a közleményben, ami hozzáteszi, hogy „egyetlen mód van Donald Trumpot az Ovális Irodától távol tartani: a szavazóurnáknál”.  

Megszólaltak a gazdasági elemzők is, hogy az esküdtszék döntése szerintük hogyan hat a piacokra.

„Nem hiszem, hogy nagy hatással lenne. A piac megemészti a döntést és megy tovább” – idézi a Reuters Jack Ablint, a Cresset Capital vezető munkatársát.

„Már ezelőtt is sok volt a bizonytalanság a választással kapcsolatban. Az ítélet csak növeli a bizonytalanságot, de a piacok egyelőre nem nagyon fogják megérezni a döntést ” – véli Keith Lerner, a Truist Advisory Services vezetője.

Nyitókép: Reuters

#Külföld#donald trump#bűnös#esküdtszék#Stormy Daniels

Címlapról ajánljuk