Külföld

„Valami bűzlik” a magyar földgázszállítónál a bosnyák kormány szerint

rtl.hurtl.hu

2024. május 30. 8:45

Négymilliárd forintos kártérítést kell fizetnie Bosznia-Hercegovinának a magyar FGSZ Földgázszállítónak. 

A boszniai Energoinvest és BH-Gas vállalatoknak 11 millió dollár (aktuális árfolyamon közel 4 milliárd forint) kártérítést kell fizetniük a magyar FGSZ Földgázszállítónak – írta a hvg.hu, a boszniai energiaminisztérium közleményére hivatkozva.

Az FGSZ azért adott be keresetet, mert jelentős tranzitdíjaktól esett el, miután a Gazprom nem Magyarországon keresztül kezdett el szállítani földgázt Bosznia-Hercegovinának, hanem a Török Áramlaton keresztül. A bosnyákok erre reagálva ellenkeresetet nyújtottak be, amelyben azt vélelmezték, hogy 2019 és 2021 között az FGSZ a megállapodásban foglaltakhoz képest jóval több tranzitdíjat szedett be a bosnyák cégektől.

A választottbíróság mindkét félnek igazat adott, a két fizetési kötelezettség eredője, hogy még mindig a boszniai vállalatok tartoznak az FGSZ-nek. A boszniai energetikai tárca közleményében további jogi lépéseket helyezett kilátásba.

A boszniai minisztérium szerint az ügyben „valami bűzlik”, az FGSZ-szel kötött tranzitszerződést 2020-ban, nem sokkal azelőtt módosították, hogy a Gazprom a Török Áramlatra terelte volna a szállításokat, megszüntetve a magyarországi tranzitot – írta a hvg.hu A módosítás pedig a korábbiakhoz képest sokkal kedvezőbb helyzetbe hozta az FGSZ-t a másik fél egyoldalú szerződésbontása esetére.

Nyitókép: A Földgázszállító Zártkörűen Működő Részvénytársaság (FGSZ Zrt.) kompresszorállomása a Csongrád megyei Csanádpalotán az avatás napján, 2019. október 7-én. Fotó:MTI/Rosta Tibor

#Külföld#fgsz#földgáz#Bosznia-Hercegovina#per#kártérítés

Címlapról ajánljuk