Külföld

A szerb elnök emlékművekkel örökíti meg az Orbán Viktorral fenntartott barátságát

rtl.hurtl.hu

2024. május 25. 15:48

Kétszer is felhívta őt Orbán Viktor Aleksandar Vucic szerint az ENSZ Srebrenicáról szóló szavazása előtt. Az elbeszélés szerint elsőre Orbán még szabódott, másodszorra azonban azt mondta, „szerb barátai mellé áll”.

Aleksandar Vucic szerb államfő a Prva TV-nek adott interjújában azt mondta: „Olyan mértékben értékelem az Orbán Viktorral fenntartott barátságomat, hogy emlékművekkel örökítem meg Orbán tiszteletére azokra az időre is, amikor már nem lesz”, írja a Szabad Magyar Szó

Arról beszélt, hogy srebenicai népirtás emléknapjáról szóló ENSZ-határozat elfogadását megelőzően számos állam vezető politikusával beszélgetett, és többször azt hallotta, hogy rájuk is nyomást gyakorolnak valakik, hogy akaratuk ellenére fogadják el a határozatot.

A magyar miniszterelnökkel Vucic New Yorkba való utazása előtt is egyeztetett. Orbán elmondta neki, Magyarország nem maradhat magára Európában a Srebrenica-határozat elleni szavazatával, hiszen nagy nyomás nehezedik az országra az EU részéről.

Azt mondta nekem, hogy nem lehet egyedül Európában, hogy mindenki nyomást gyakorol rá. Erre azt válaszoltam, hogy rendben, akkor én maradok egyedül. Ezt követően ismét felhívott, és elmondta, hogy a szerb barátai mellé áll

– idézte fel Vucic, aki úgy fogalmazott, „a Magyarországgal fenntartott kapcsolat rendkívül fontos Szerbia számára, Orbán Viktor pedig személyes jó barátom”.

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy az ENSZ Közgyűlése megszavazta az 1995-ös srebrenicai népirtás nemzetközi emléknapját, amelyet ezentúl minden évben július 11-én fognak megtartani. „Az elmélkedés és emlékezet napjáról” szóló határozattervezetet nagyrészt Németország és Ruanda dolgozta ki.

A határozat kivétel nélkül elítéli a srebrenicai népirtás mindenféle tagadását; azt történelmi tényként kezeli. Ezen felül elítéli azokat is, akik „a nemzetközi bíróságok által háborús bűncselekményekért, emberiesség elleni bűnökért és népirtásért elítélteket” dicsőítenek.

A srebrenicai népirtás első nemzetközi emléknapját 2025-ben fogják megtartani. Az előterjesztést az ENSZ Közgyűlésében 84 tag támogatta. A szavazási eredmény így is elmaradt a várakozásoktól, mert 19 ellenszavazat érkezett,

a többi között Szerbia, Kína, Oroszország és Magyarország is nemmel szavazott, 68 ország pedig tartózkodott.

Nyitókép: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

#Külföld#Aleksandar Vucic#szerbia#elnök#orbán viktor#emlékmű#barátság#srebenica#népirtás#ensz

Címlapról ajánljuk