Külföld

Turistákat gyilkoltak meg Afganisztánban

rtl.hurtl.hu

2024. május 18. 6:50

Az áldozatok állampolgárságát a spanyol külügyminisztérium is megerősítette.

Fegyveresek agyonlőttek három külföldi turistát és egy afgán állampolgárt az Afganisztán középső részén fekvő Bamiján tartományban pénteken – közölte a tálibok belügyminisztériuma.

Az MTI közlése szerint négy másik külföldi és három afgán állampolgár megsebesült, amikor a fegyveresek tüzet nyitottak, mondta Abdul Mateen Qani, a belügyminisztérium szóvivője, aki szerint négy embert őrizetbe vettek.

A turisták állampolgárságát és a támadók kilétét az afgán hatóságok hivatalosan nem közölték. Egy kórházi illetékes szerint a három halott külföldi spanyol, a sebesültek pedig norvég, ausztrál, litván és spanyol állampolgárok. Az áldozatok állampolgárságát a spanyol külügyminisztérium is megerősítette. A tárca szóvivője péntek este közölte, hogy az áldozatok között spanyol állampolgárok is vannak. Hozzátette, hogy a pontos számukat még nem erősítették meg.

A hegyvidéki Bamiján tartomány szerepel az UNESCO világörökségi listáján. Itt találhatók a két óriási Buddha-szobor maradványai, amelyeket a tálibok az előző uralmuk idején 2001-ben felrobbantottak. Bamiján tartományt többségében a síita hazara közösség tagjai lakják. Gyakran támadnak rájuk a szunnita Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei, általában járművek ellen követnek el pokolgépes támadást.

A pénteki támadás az egyik legsúlyosabb merénylet volt külföldi állampolgárok ellen, amióta a tálibok 2021-ben ismét hatalomra kerültek.

Nyitókép (illusztráció): Tálib fegyveres az afgán központi bank zárolt valuta-tartalékainak feloldását és a nemzetközi segélyek újraindítását követelő tüntetők mellett az amerikai nagykövetségnél Kabulban. – Fotó: EPA / MTI

#Külföld#fegyveres#afganisztán#tálib#megölt#turisták

Címlapról ajánljuk