Külföld

Újabb, kétórás műtéten esett át Robert Fico

rtl.hurtl.hu

2024. május 17. 14:22

Robert Fico szlovák kormányfő eszméleténél van, de továbbra is nagyon súlyos az állapota.

A besztercebányai kórház igazgatónője, Miriam Lapuníková a Robert Kaliňák védelmi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón közölte: Robert Fico szlovák kormányfőt másodszor is megműtötték, a beavatkozás nagyjából két órán át tartott, számolt be a Parameter.

A beavatkozás a sebgyógyulás felgyorsítása érdekében történt. A miniszter részletesebb tájékoztatást nem adott, csupán annyit közölt, hogy a kormányfő eszméleténél van, de továbbra is nagyon súlyos, de stabil az állapota, ezt pedig a kórház igazgatónője is megerősítette.

Minden reggel szakértői tanács ülésezik a miniszterelnök állapota ügyében, és ők határozzák meg a további lépéseket. Egyelőre nem lehet megmondani, hogy a szlovák miniszterelnöknek szüksége lesz-e további műtétekre vagy sem.

Kaliňák szerint továbbra is fennáll annak a veszélye, hogy a pozitív prognózis megfordul. Elképzelhető, hogy a Ficót a közeljövőben Pozsonyba viszik át, de még nincs olyan állapotban, hogy ezt meg lehessen tenni. Hozzátette, minden nap a miniszterelnök mellett lesz a kórházban.

Robert Fico ellen szerdán követtel merényletet, a szlovák kormányfő a mellkasán, a kezén és a gyomrán sérült meg. Mentővel, majd helikopterrel egy besztercebányai kórházba szállították, életveszélyes állapotban.  A Fókusz műsorvezető-riportere, Kecsmár Alexandra a merénylet helyszínéről, Nyitrabányáról jelentkezett be:


Robert Fico testőrei láthatóan több hibát is elkövettek a támadás előtt és után: nem osztották szét a feladatokat, mindenki ugyanazt csinálta. Amikor Fico a földre került, egyik testőre elsétált mellette, és a támadó felé tartott, holott a feladata a miniszterelnök védelme lett volna. A testőröknek nem intézkedni, hanem hárítani kellett volna – mondta Hajós István, a Bastion Group biztonsági cég ügyvezetője a Reggeliben:


Nyitókép: Rendőrautók parkolnak a besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház előtt, ahová Robert Fico szlovák miniszterelnököt szállították az ellene elkövetett merénylet után. – Fotó: REUTERS/Leonhard Foeger

#Külföld#robert fico#szlovákia#merénylet#besztercebánya

Címlapról ajánljuk