Külföld

Fico merénylője büszke arra, amit tett

rtl.hurtl.hu

2024. május 16. 11:50

Meggyanúsították Juraj Cintulát.

Juraj C.-t a rendőrség hivatalosan is megvádolta Robert Fico merényletével kapcsolatban, írja az ujszo.com. A férfit jelenleg a Nyitrán található Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) rendőrségi cellájában tartják fogva.

Ha bűnösnek találják, akár 25 évtől életfogytig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik.

A merénylőt szerda éjjel az autójához kísérték, amelyet speciálisan kiképzett kutya vizsgált át robbanóanyag nyomai után kutatva. Ezután tűzszerészek érkeztek, akik ellenőrizték a csomagtartót és a motorháztetőt. A Markíza jelentése szerint a 71 éves nyugdíjas csütörtökön reggel a meggyanúsítás után azt nyilatkozta, hogy büszke arra, amit tett.

A 71 éves férfi korábban számos ideológiát követett, egy oroszbarát újfasiszta szervezethez is köthető volt. 

2016-ban egy magán biztonságiszolgálatnak dolgozott, és akkoriban ő maga is támadás áldozata lett egy bevásárlóközpontban. Erről itt olvashat bővebben.

A szlovák sajtó közben kiderítette, hogy Juraj C. 2016-ban kapcsolatba került egy oroszbarát, szélsőséges félkatonai szervezettel. A Slovenskí branci nevű szervezet Juraj C. írásait is közzétette, amiben a férfi kritizálta a migránsokat és az államot, és támogatását fejezte ki a Slovenskí branci irányába. A témáról hosszabban is írtunk itt.

Videón Cintula elfogása:


A belső elhárítás is vizsgálódik

Közben a Napunk arról ír, hogy a belső ellenőrzés eljárást indított a Robert Fico miniszterelnök ellen elkövetett merénylet ügyében. Vizsgálatot indítottak a közjogi méltóságok védelmét ellátó hivatal rendőreinek beavatkozásával kapcsolatban is – közölte Andrea Dobiášová, a hivatal szóvivője.


Nyitókép: Radovan Stoklasa / Reuters

#Külföld#juraj cintula#gyanúsítás#robert fico#merénylet

Címlapról ajánljuk