Külföld

A leköszönő és a megválasztott szlovák elnök együtt hívta össze a pártok vezetőit

rtl.hurtl.hu

2024. május 16. 12:41

Čaputová és Pellegrini szerint is csillapítani kell a közhangulatot a Fico elleni merénylet után.

A Robert Fico kormányfő elleni szerdai merénylet után Zuzana Čaputová leköszönő államfő és Peter Pellegrini megválasztott elnök bejelentette: közösen meghívják az Elnöki Palotába az összes parlamenti párt vezetőjét, hogy a helyzet csillapításáról egyeztessenek.

Azért nyilatkozunk együtt, mert ebben a feszült helyzetben a megértés jelét akarjuk közvetíteni

– idézi a Denník N magyar nyelvű kiadása, a Napunk Čaputová nyilatkozatát. Hangsúlyozta: teljes egyetértésben elítélik az erőszak minden formáját. A Fico elleni támadást elsősorban „nagy emberi tragédiának”, de egyben a demokrácia elleni támadásnak is nevezte a leköszönő elnök. Szerinte a merénylet egyéni tett, de „a társadalomban tapasztalható gyűlölet mindannyiunk felelőssége”.

Peter Pellegrini közölte: a Fico elleni merénylet a demokrácia elleni merénylet. Azt mondta, Szlovákia tegnapig minden politikai válságot alkotmányos és demokratikus módon tudott megoldani.

Ha nemzetként meg akarunk békélni, és ha azt szeretnénk, hogy a demokrácia elleni merényletek soha többé ne ismétlődjenek meg, akkor mindenkinek nagy felelősséget kell vállalnia: politikusoknak, véleményformálóknak, társadalmi csoportoknak és a sajtónak

– jelentette ki Pellegrini. Azt mondta, a merényletet egyértelműen el kell ítélni, ezt követheti a nemzet megbékélése és az érzelmek lecsillapítása. Felszólította a pártokat, hogy a közelgő EP-választás kampányát függesszék fel vagy mérsékeljék, mert a legkevésbé a konfrontációra van szüksége az országnak és arra, hogy a politikusok egymást hibáztassák.

A szerdai merénylettel kapcsolatos összes hírünket itt olvashatják.

Nyitókép: Facebook / Zuzana Čaputová

#Külföld#szlovákia#robert fico#merénylet#Zuzana Čaputová#peter pellegrini

Címlapról ajánljuk