Külföld

Merénylet Robert Fico ellen: Orbán Viktor és Dobrev Klára is reagált

rtl.hurtl.hu

2024. május 15. 16:01

Sokkolta a közvéleményt a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni támadás. A kormányfőt több lövés érte, állapotáról egyelőre nincsek hírek.

Szerda délután lövöldözésben megsebesült Robert Fico szlovák miniszterelnök, sajtóhírek szerint több találat érte. Egy személyt a helyszínen elfogtak. A legfrissebb híreket a merényletről cikkünkben találja.

A szlovák miniszterelnök állapotáról egyelőre nincsenek hírek, annyit lehet tudni, hogy a lövések után testőrei autóba helyezték és kórházba szállították. Robert Fico a kihelyezett kormányülésen vett részt, helyszíni beszámolók szerint a kormányfő az őt üdvözlő emberek közé ment, amikor eldördültek a lövések.

Sokkoltak a szlovák hírek. Ilyenkor nincs politika, csak emberség és együttérzés. A legfontosabb most az, hogy Robert Fico életben maradjon és felépüljön

– írta Facebook-oldalán Dobrev Klára, a DK politikusa.

Nem sokkal később reagált Orbán Viktor miniszterelnök is:

 

Magyar és szlovák nyelven üzent Donáth Anna, a Momentum EP-listavezetője, jelenlegi EP-képviselője:


Határozottan elítélem a Robert Fico miniszterelnök elleni aljas támadást. Az ilyen erőszakos cselekményeknek nincs helye társadalmunkban, és aláássák a demokráciát, a legértékesebb közjót. Gondolataim Fico miniszterelnökkel és családjával vannak

– írta az X-en (korábban Twitter) Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.


Az Európai Parlament elnöke, Roberta Metsola is megdöbbent. Az Európai Parlament nevében elítélte, a történteket:


Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebookon arról írt, hogy nagy szükség van Robert Ficóra a szlovák és az európai politikában:


Sulyok Tamás köztársasági elnök is imádkozik Robert Ficóért:


Az X-en reagált Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki arról írt: megdöbbentette a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni támadás.

Határozottan elítéljük a szomszédos partnerállamunk kormányfője elleni erőszakos cselekményt. Minden erőfeszítést meg kell tenni annak érdekében, hogy az erőszak ne váljon normává semmilyen országban, formában vagy szférában

– fogalmazott.


Nyitókép: REUTERS/Radovan Stoklasa

#Külföld#robert fico#szlovákia#merénylet#dobrev klára#orbán viktor

Címlapról ajánljuk