Külföld

Ismeretlenek búcsúztatták a magyar származású holokauszttúlélőt, akinek nem lehettek gyerekei

rtl.hurtl.hu

2024. május 10. 14:30

Dédunokaöccse a közösségi médiában kérte az embereket, hogy menjenek el Esther Greizer temetésére.

Több száz ismeretlen gyűlt össze az izraeli Haifában egy magyar származású nő temetésén, akinek nem voltak hozzátartozói – írja a The Jewish Chronicle.

A közösségi médiában felhívás jelent meg, hogy minél többen vegyenek részt a 95 éves holokauszttúlélő, Esther Greizer temetésén, aki a holokauszt izraeli emléknapján vesztette életét. A tömeg az utcán tolongott, a gyászolók egy része izraeli zászlókat lengetett, mások sírtak.

Greizer gyermekként szenvedte el a „halál angyalaként” hírhedtté vált Josef Mengele kísérleteit. Dédunokaöccse, Yochai Gringlick egy Facebook-bejegyzésben elárulta: a koncentrációs táborban elszenvedett kínzások miatt nem lehettek saját gyermekei. „Ez nem gátolta meg Esztit abban, hogy megházasodjon a néhai Gershonnal, akivel szeretettel és odaadással teli, boldog életet éltek. Mivel nem lehettek gyerekei, olyanok voltunk számára, mint az unokái, még úgy is, hogy a testvére dédunokái voltunk” – írta Gringlick abban a posztban, amiben megkérte az embereket arra, hogy menjenek el Esther Greizer temetésére.

Gringlick azt is közölte: mivel Esther Greizernek nem születtek gyerekei és már a testvérei is mind meghaltak, a hagyományos gyászidőszak, a süve elmarad, csak temetést tudtak tartani.

#Külföld#izrael#holokauszt#temetés

Címlapról ajánljuk