Külföld

Megint újságírókat tartóztattak le Oroszországban

rtl.hurtl.hu

2024. április 28. 16:36

Azzal vádolják őket, hogy részt vettek a néhai orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij korrupcióellenes alapítványának munkájában.

Oroszországban letartóztattak két újságírót, akik nemzetközi hírügynökségeknek dolgoztak, írja a BBC.

Szergej Karelin orosz-izraeli állampolgárt pénteken vették őrizetbe, ő korábban az amerikai Associated Press hírügynökség és a német Deutsche Welle munkatársa volt. Szélsőséges szervezetben való részvétellel vádolják, ami alatt a hatóságok azt értik, hogy részt vett Alekszej Navalnij néhai orosz ellenzéki politikus korrupcióellenes alapítványának munkájában.

Egy nappal korábban Konsztantyin Gabov orosz újságírót vették őrizetbe hasonló vádakkal, ő korábban a Reuters hírügynökségnek dolgozott. Ha elítélik őket, minimum két év börtönre számíthatnak. A BBC emlékeztet: 2021-ben a Navalnijhoz kötődő szervezeteket „szélsőséges” szervezetnek nyilvánították és betiltották, vagyis az ezeket támogatók börtönbüntetést kockáztatnak.

A héten őrizetbe vették az orosz Forbes újságíróját, Szergej Mingazovot is, amiért bírálta az orosz hadsereget. Mint ismert, Oroszország 2022-ben olyan törvényt fogadott el, amely akár 15 évig terjedő börtönbüntetést is kiszabhat azoknak, akik „álhíreket” terjesztenek az orosz hadseregről vagy lejáratják azt. Mindeközben a Wall Street Journal riporterét, az orosz-amerikai Evan Gershkovichot egy éve tartják vizsgálati fogságban az orosz hatóságok kémkedés gyanújával.

Nemrég pedig bebörtönözték azt az orosz újságírónőt is, aki Navalnij ügyéről tudósított.

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus februárban vesztette életét egy szibériai büntetőtáborban. A korábban megmérgezett majd bebörtönzött aktivista halálhíre Európa-szerte tüntetéshullámot eredményezett, Oroszországban több száz embert tartóztattak le, amiért meg mertek emlékezni Vlagyimir Putyin orosz elnök legnagyobb kritikusáról. 

Mint arról a Fókusz is beszámolt, Vlagyimir Putyin orosz elnök március közepén győzelmi beszédében először említette név szerint Navalnijt, majd az elhunyt politikus híveinek is üzenhetett:

Nyitókép: Az újraválasztásáért induló Vlagyimir Putyin orosz elnök moszkvai kampányközpontjában az elnökválasztás utolsó napjának éjszakáján, 2024. március 18-án. A választóhelyiségekből kilépők megkérdezésén alapuló közvélemény-kutatások eredményei, illetve szavazatszámlálás első eredményei szerint Putyin fölényesen vezet. Fotó: MTI / EPA / AFP pool / Natalija Kolesznyikova

 

#Külföld#oroszország#újságíró#letartóztatás

Címlapról ajánljuk