Külföld

Cseh külügyminiszter: A magyar kormányt nem nevezném a szövetségesünknek

rtl.hurtl.hu

2024. április 26. 19:38

Jan Lipavsky, cseh külügyminiszter szerint bármilyen eredményhez jutna Putyin a háborúban, az csak a fenevadat táplálná tovább.

A magyar kormányt nem nevezném a cseh kormány szövetségesének. De ez attól függ, mit értünk szövetséges alatt. Ha megnézzük, a NATO-ban minden partnert szövetségesnek hívunk – mondta a 444.hu-nak adott interjújában Jan Lipavsky, cseh külügyminiszter.

A V4-ről úgy nyilatkozott, az nem szüvetség, hanem vitafelület. Négy közép-európai állam együttműködése, amit 30 évvel ezelőtt olyan személyiségek indítottak el, mint Lech Walesa és Antall József – tette hozzá. Lipavsy szerint Orbán az elmúlt időszakban tudatosan használta politikai céljaira a csoportot, amit egyfajta konzervatív blokként próbált beállítani. Ez azonban tévedés volt.

A külügyminiszter beszélt az orosz-ukrán háborúról, illetve Vlagyimir Putyinról is. Úgy véli, naivitás azt gondolni, hogy az oroszok győzelmük esetén megállnának Ukrajna határánál. A történelmi tapasztalat ennek az ellenkezőjét mutatja. „Az orosz imperializmus évszázadok óta létezik. Nem akarom, hogy megismételjük a második világháború előtti megbékélési politikát. Csehszlovákiát 1938-ban Adolf Hitlernek adták, de ez nem a békét, hanem a világháborút hozta el”.

Azt is hozzátette, „bármilyen eredményhez jutna Putyin, az csak a fenevadat táplálná tovább. Felkeltené a vágyukat, hogy folytassák az imperialista politikát. Csehország nagyon közel van Magyarországhoz, ezért próbálom elmagyarázni a magyar politikusoknak, hogy nekik is félniük kellene Oroszországtól”.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

#Külföld#orosz-ukrán háború#jan lipavsky#csehország#külügyminiszter#vlagyimir putyin#v4#orbán viktor

Címlapról ajánljuk