Külföld

Irán: Semmiféle légitámadás nem érte éjjel Iránt

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. április 19. 15:21

Az iráni elnök pénteken szóba sem hozta az éjszakai izraeli támadást, ami az iráni űrkutatási hivatal szerint csak egy elhibázott és megalázó kísérlet volt.

A hivatalos iráni kommunikáció igyekszik a lehető legkisebb jelentőségűnek beállítani a péntekre virradó éjjel történt izraeli támadást. Mint arról péntek reggel az rtl.hu is beszámolt, Izrael megtorló csapást indított Irán ellen. Robbanásokat észleltek közép-iráni Iszfahán térségében, ahol az iráni védelmi erők fő légibázisa található. 

Iszfahán stratégiai városnak számít, ahol az F-14-eseknek otthont adó katonai repülőtéren kívül egyéb katonai bázisok, nukleáris kutatási és fejlesztési központok találhatók, és a hadsereg elitegységének, a Forradalmi Gárdának is ott van a támaszpontja.

A jelenleg rendelkezésre álló információk arra utalnak, hogy a péntek hajnali támadás egy korlátozott, mérsékelt válaszcsapás volt, aminek fő célpontja az iszfaháni katonai repülőtér volt. A híradások elsősorban magas rangú amerikai tisztségviselőkre hivatkozva számoltak be az Izraelnek tulajdonított támadásról, aminek tényét izraeli részről egyelőre hivatalosan nem erősítették meg.

A délelőtt folyamán egy iráni tisztviselő a Reutersnek azt mondta, hogy nem érte rakétatámadás az országot az iráni légvédelem  csak néhány izraeli drónt semmisített meg, ez okozta a robbanások zaját.

Az iráni elnök péntek délelőtt az északkelet-iráni Dámgán városban mondott beszédet több száz ember előtt, beszédében azonban meg sem említette a néhány órával korábban a közép-iráni Iszfahán város közelében bekövetkezett robbanásokat, írja az MTI.

Ebrahim Raiszi államfő csak nagyon röviden utalt a Közel-Kelettel kapcsolatos nemzetközi összefüggésekre. Az Izrael ellen intézett múlt hét végi iráni támadásról azt mondta, hogy „azzal megmutatták Irán tekintélyét, az iráni nép egységét és vasakaratát”.

„Az amerikai sajtóértesülések nem helytállók. Semmiféle külső légi támadás nem érte Iszfahánt vagy Irán bármely más részét” – jelentette ki Hoszein Dalirian, az iráni űrkutatási hivatal szóvivője. „Csupán egy elhibázott és megalázó kísérletet tettek arra, hogy berepüljenek néhány drónnal, amelyet (az iráni légvédelem) lelőtt” – írta a szóvivő az X közösségi oldalon. 

Irán a múlt hét végén drón- és rakétatámadást intézett Izrael ellen, megtorlásul amiatt, hogy április elején Izraelnek tulajdonított rakétacsapás érte damaszkuszi külképviseletét. A támadóeszközök nagy részét a levegőben megsemmisítették, lényegi károkat nem okoztak. Izrael ezt követően többször jelezte, hogy nem hagyja válasz nélkül az iráni akciót.

Nyitókép: pénteken Izraelellenes tüntetést tartottak Teheránban – Fotó: Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

#Külföld#irán#izrael#háború#légitámadás

Címlapról ajánljuk