Külföld

Exit poll: újrázhat a kormánypárt Horvátországban

rtl.hurtl.hu

2024. április 17. 21:48

De az ellenzék is elégedett a várható eredménnyel.

Az exit poll alapján a kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) nyeri a horvátországi parlamenti választásokat, de nem tud önállóan kormányt alakítani – írja az MTI.

A Nova TV kereskedelmi csatornán urnazárás után bemutatott felmérés szerint a 151 fős parlamentben 58 mandátumot szerez koalíciós partnereivel együtt a HDZ, míg az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) vezette Igazság Folyói nevű koalíció 44-et.

A vukovári Ivan Penava polgármester pártjának, a jobboldali konzervatív Haza Mozgalomnak 13 mandátuma lehet, a fővárost vezető Mozemo! baloldali-zöld szövetségnek 11, a jobboldali szuverenista Most (Híd) pártnak kilenc. További két-két mandátum juthat az Isztriai Demokratikus Gyűlésnek és a Független Északi Platformnak, valamint egy a Fokus/Köztársaság pártnak.

A zágrábi parlamentben 11 mandátumot a nemzeti kisebbségeknek és a horvát diaszpórának tartanak fenn.

A választásokat megelőző felmérések is az exit pollhoz hasonló eredményeket jeleztek előre. Branko Bacic, a HDZ alelnöke emlékeztetett: négy éve az exit poll szerint 57 mandátumot kaptak, de végül 63 képviselőt tudtak delegálni a parlamentbe. Az előzetes eredményekkel „több mint elégedett” elmondása szerint.

Biljana Borzan, az SDP európai parlamenti képviselője ugyanakkor azzal elégedett, hogy „a HDZ lényegesen kevesebb mandátumot szerzett, mint a legutóbbi választásokon, az SDP pedig többet”, de szerinte hálátlan feladat volna még bármit is előre jelezni a kormányalakítással kapcsolatban. „Ehhez hosszú beszélgetésekre lesz szükség”, mondta, hozzátéve, hogy ha a pártoknak nem sikerül megállapodniuk, új választásokat kell kiírni.

Nyitókép: Andrej Plenkovic miniszterelnök leadja szavazatát – Fotó: MTI/AP/Darko Vojinovic

#Külföld#horvátország#választás

Címlapról ajánljuk