Külföld

„Miért én? Miért most?” – Erzsébet királynő a halála előtt két nappal állva köszöntötte Liz Trusst

rtl.hurtl.hu

2024. április 13. 17:55

Liz Truss mindössze 49 napig volt brit miniszterelnök, de abba beleesett Erzsébet királynő halála. Két nappal előtte találkoztak.

Liz Truss elárulta, hogy amikor megtudta, II. Erzsébet királynő meghalt, azon gondolkodott, „miért éppen én, miért most?”. Az egykori miniszterelnök azt mondta, „sokkos állapotba” került, miután értesítették, hogy a királynő elhunyt, írja a BBC a volt brit kormányfő memoárjára hivatkozva.

Azt mondta, hogy a másodjára és egyben utolsó alkalommal találkozott a királynővel, mindössze két nappal az uralkodó 2022. szeptemberben bekövetkezett halála előtt. Akkor a legkevésbé sem látta előre, mi fog történni – emlékezett vissza.

Truss, aki összesen 49 napig volt hivatalban, elmondta, hogy a királynő azt tanácsolta neki, meggondolt lépésekkel haladjon.

Lehet, hogy hallgatnom kellett volna rá

– írja Truss a Tíz év a Nyugat megmentésére című memoárjában. Trussnak 2022 októberében kellett lemondania, miután a tarthatatlan költségvetés rövid idő alatt gazdasági válságba sodorta az Egyesült Királyságot. Rövid hivatali idejével rekordot is döntött, ő lett a brit történelem legrövidebb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke. Truss leírja azt is, hogy a királynő „állva köszöntötte a nappalijában”.

Azt mondták, nagy erőfeszítést tett azért, hogy így fogadjon, de a beszélgetésünk közben semmi jelét nem adta annak, hogy rosszul érezné magát

– mesélte Truss. Két nappal a miniszterelnök beiktatása után, csütörtökön kapták a hírt, miszerint a királynő békésen elhunyt Balmoralban. „A második teljes napom volt miniszterelnökként, amikor megkaptam a hírt. Teljesen irreálisnak tűnt. Sokkos állapotba kerültem, és azon kaptam magam, hogy azt gondolom: »miért éppen velem, miért éppen most történik mindez«” – idézte fel a megrázó napot Liz Truss.

Liz Truss miniszterelnöki kálváriájával az RTL Híradója is foglalkozott:


Nyitókép: MTI / AP / Kirsty Wigglesworth

#Külföld#liz truss#ii. erzsébet#meghalt#sokk#erzsébet királynő#halál#egyesült királyság#brit királyi család

Címlapról ajánljuk