Külföld

Meddig lehet bírni étel és ital nélkül? Egy bezárva felejtett osztrák férfi világrekorder lett

rtl.hurtl.hu

2024. április 13. 5:25

Andreas Mihavecz Guiness rekorder, de ennek egészen biztosan nem örül. A teljesítménye ugyanis egyáltalán nem volt önkéntes.

Amikor az ausztriai Höchst egyik rendőre 1979. április 18-án lement a rendőrségi épület pincéjébe, erős vizelet és ürülékszag csapta meg az orrát. Kinyitotta az ott található cella kukucskálóablakát, és legnagyobb meglepetésére egy 18 éves fiatalembert talált ott, aki a halál szélén volt.

Mint kiderült, a fiatal férfi akkor már 18. napja volt bezárva a piciny, korábban borospincének használt cellában, úgy, hogy senki sem tudott róla, és senki sem adott neki sem inni, sem pedig enni.

Tévedésből bezárva, figyelmetlenségből otthagyva

A helyi rendőrség április 1-én zárta be a cellába az Andreas Mihavecz nevű fiatalt. Egy közlekedési baleset után azt hitték, hogy ő vezetett, de később kiderült, hogy a kőművestanonc csak utas volt a balesetet okozó autóban. A három intézkedő rendőr mindegyike azt hitte, hogy a többiek kiengedték a pincébe zárt férfit, és elfeledkeztek róla.

Miközben Mihavecz az ablaktalan, vécé nélküli, kivilágítatlan és fűtetlen fogdában senyvedett, édesanyja többször is bejelentést tett a rendőrségen a fiát keresve, de azok nem vezettek eredményre. A fiatalember közben hiába próbálta felhívni magára a figyelmet, senki sem hallotta segélykiáltásait.

Végül csak április 18-án találták meg a cellában. Mihavecz 25 kilogrammot fogyott, és csak azért nem halt szomjan, mert a falon lecsapódott párát nyalogatva egy kevés vízhez tudott jutni. Megtalálása után Bregenz város kórházába szállították, ahol az intenzív osztályon kezelték. Egy hónappal később, május 19-én engedték haza.

Az eset után az osztrák ügyészség vizsgálatot indított, és az ügyben érintett három rendőrt felfüggesztették, valamint eljárást indítottak ellenük. Végül Markus Weber, Heinz Zehetner és Erwin Schneider fejenként 27 ezer osztrák schillinges pénzbüntetést kapott egy tárgyalás után, ahol mindhárman azt mondták, hogy Mihavecz a másik kettő hibájából maradt bezárva a cellába. 

Mihavecznek az osztrák legfelsőbb bíróság két évvel később, 1981 szeptemberében 250 ezer schillinges kártérítést ítélt meg az eset miatt, amivel világrekordot állított fel.  A Guinness Világrekordok szerint ő volt az, aki a legtovább maradt életben élelem és víz nélkül az egész világon.

Az esetről szóló osztrák ombudsmani jelentés szerint a fogdacellát, ahova bezárták, használaton kívül helyezték. 

Nyitókép (Illusztráció): Unsplash

#Külföld#andreas mihavecz#étel#ital#cella#ausztria#fogda#guinness rekord

Címlapról ajánljuk