Külföld

Halálra ítélték a milliárdos üzletasszonyt, aki elsikkasztotta a vietnámi GDP három százalékát

rtl.hurtl.hu

2024. április 11. 14:51

Truong My Lan vietnami üzletasszony átszámítva közel 4500 milliárd forintot, az ország tavalyelőtti GDP-jének csaknem három százalékát sikkasztotta el.

Sikkasztás, vesztegetés és banki előírások megsértése miatt halálra ítélték a milliárdos Truong My Lan vietnami üzletasszonyt. A vállalkozó a vádirat szerint 12,4 milliárd dollárt, vagyis átszámítva közel 4500 milliárd forintot, az ország tavalyelőtti GDP-jének csaknem három százalékának megfelelő összeget sikkasztott el – írja az MTI.

A vád szerint bebizonyosodott, hogy Truong My Lan és bűntársai közel 12,5 milliárd dollárt sikkasztottak az ország legnagyobb bankjából, a Saigon Joint Stock Commercial Bankból, amelyet ténylegesen a 67 éves üzletasszony irányított több tucat meghatalmazott útján. Megállapították, hogy a vállalkozó 2018 elejétől 2022 októberéig elképesztő összegeket zsebelt be fedőcégeknek nyújtott törvénytelen hitelek megszervezésével.

A Reuters cikke szerint Truong My Lan ártatlannak vallotta magát sikkasztás és megvesztegetés vádjában. Az üzletasszony letartóztatása az egyik legkirívóbb történet a Vietnamban tavalyelőtt indított korrupcióellenes akció („Lángoló kemence” művelet) kezdete óta, amelyben több ezer cégvezetőt és állami alkalmazottat világítottak át.

Nyitókép: Maika Elan / Bloomberg via Getty Images

#Külföld#sikkasztás#vesztegetés#halálraítélt#halálbüntetés#korrupció#vietnam

Címlapról ajánljuk