Külföld

Zelenszkij szerint sínen van a találkozója Trumppal

rtl.hurtl.hu

2024. április 10. 14:22

Volodimir Zelenszkij egy interjúban visszautasította, hogy gyorsan véget vethetne a háborúnak, ha lemondana területeinek egy részéről. Az ukrán elnök szerint Oroszország befolyása növekszik az Egyesült Államokban, de nagyon szeretne Donald Trumpal találkozni, a volt amerikai elnök állítása szerint nem zárkózott el az ötlettől.

Volodimir Zelenszkij az Axel Springer médiumainak adott interjújában azt állította, hogy Oroszország befolyása mostanra szinte a világ minden tájára kiterjed, és már az Egyesült Államok politikai rendszerébe is behatolt. Az ukrán elnök visszautasította azt a Donald Trump szövetségesei által támogatott elképzelést, miszerint Ukrajna gyorsan véget vethetne a háborúnak, ha lemondana területeinek egy részéről – számolt be róla a lapkiadó portfóliójába tartozó Politico.

A brüsszeli lap szerint Zelenszkij azt mondta, összekötőkön keresztül, magánúton is sürgette Trumpot, utazzon Ukrajnába, hogy a saját szemeivel lássa a pusztítást. A volt elnök állítása szerint jelezte neki, hogy nem zárkózik el tőle: szívesen elfogadná a meghívást, de még időpontot nem jelöltek ki. Zelenszkij hozzátette, ő személy szerint nyitott arra, hogy meghallgassa Trump javaslatait a háborút illetően, ugyanakkor egyértelművé tette, hogy rendkívül szkeptikus.

Nagyon primitív elképzelésnek tartanám, ha pusztán annyiról lenne szó, hogy csak úgy feladjuk a területeinket. Nagyon erős érveket szeretnék, valódi ötletre van szükségem, mert emberek élete forog kockán

– fogalmazott az ukrán elnök.

Hozzátette, bármilyen megállapodás, amely területeket adna Vlagyimir Putyinnak az orosz agresszió befejezésért cserébe, csupán további orosz hódító háborúknak nyitna ajtót a jövőben. Mint mondta, egy tárgyalás útján elért békének nem szabadna teret adna Putyinnak, hogy megvalósíthassa terveit.

Zelenszkij az interjúban türelmetlenségének is hangot adott a nyugati szövetségesekkel, leginkább Németországgal szemben, akik szerinte nyújtottak elég gyorsan katonai segítséget Ukrajnának, ugyanakkor elismerte: országára nagy nyomás nehezedik, hogy mutasson fel eredményeket a háborúban. Azt is elismerte, hogy a tavalyi ukrán ellentámadás „nem volt túl sikeres”, és fogadkozott, hogy a következő kísérletük nagyobb előrelépést fog mutatni. Bár nem részletezte, Zelenszkij utalt arra, hogy 

Ukrajnát belülről szabotálták a legutóbbi offenzíva során, megjegyezve: az oroszok tudták, „hol fognak támadni”.

Washington kezében lehet Ukrajna sorsa

A képlet egyszerű: az ukránok a NATO segítségével tartják magukat Oroszországgal szemben, azonban csak egyelőre. Az idei amerikai elnökválasztás egyik esélyese, Donald Trump azonban ezt nem nézi jó szemmel. Mint arról beszámoltunk, nemrég Trump azt nyilatkozta: bátorítani fogja Oroszországot, hogy támadják meg azokat a NATO-tagállamokat, amelyek nem fizetik rendesen a szövetségi költségeiket. Joe Biden amerikai elnök ezután a kampányban úgy támadta Trumpot, mint aki veszélyt jelent a világ stabilitására, Putyin és más külföldi diktátorok strómanjának nevezte.

Egykori nemzetbiztonsági tanácsadója szerint komolyan kell venni Trump fenyegetőzését és amennyiben újra elnök lesz, tényleg kiléptetné az USA-t a NATO-ból. Hogy mit hozhat az idei elnökválasztás az USA és a NATO kapcsolatában, arra a Fókusz nemrég szakértők segítségével kereste a választ: 


Zelenszkij korábban arról beszélt, hogy az ukrán hadsereg kénytelen lesz visszavonulni, amennyiben Washington nem biztosítja Kijev számára a szükséges támogatást. Ukrajna vereséget fog szenvedni, ha az amerikai kongresszus nem szavazza meg a Kijevnek szánt 60 milliárd dolláros katonai támogatást – jelentette ki vasárnap.

Mint ismert, eddig az USA volt az agresszor ellen védekező ország első számú támogatója, ők sújtják a legtöbb szankcióval is Moszkvát, azonban a jelenleg legesélyesebb republikánus elnökjelölt pártja hónapok óta blokkolja a hatalmas segélycsomagot. Zelenszkij orosz befolyást emleget, azonban mégis arra számít, hogy végül meg fog érkezni a segélycsomag Ukrajnának. Ezeknek is köze lehet ahhoz, hogy

noha Zelenszkij ellenzi Trump háborús politikáját, az interjúban jelezte: szívesen építene „konstruktív partnerséget” a volt amerikai elnökkel.

Két éve nyílt meg a földi pokol Ukrajnában

Idén februárban volt az ukrajnai háború második évfordulója. Két évvel ezelőtt Oroszország még villámháborúra készült Ukrajnában, azonban Vlagyimir Putyin elszámolta magát, Moszkva a vártnál jóval erősebb ellenállásba ütközött. Zelenszkij szerint országának nagy hatótávolságú fegyverekre lenne szüksége, mert az erőviszonyok nem kiegyenlítette. Az évfordulón uniós vezetők, köztük az Európai Bizottság elnöke is Kijevbe utazott, hogy kifejezzék támogatásukat Ukrajnának.

Nyitókép: MTI / EPA / Ukrán elnöki sajtószolgálat

#Külföld#Volodimir Zelenszkij#zelenszkij#donald trump#trump#találkozó#ukrajna#orosz-ukrán háború#nato#béketárgyalás#orosz befolyás#egyesült államok

Címlapról ajánljuk