Külföld

Vécében rejtőző patkány harapta meg, majdnem meghalt disznópásztor betegségben

rtl.hurtl.hu

2024. április 8. 11:26

A vécécsészéjében rejtőző patkány harapása miatt került kórházba egy 76 éves kanadai férfi, több héttel a harapás után. 

Súlyos fertőzés miatt került kórházba egy 76 éves kanadai férfi, miután megharapta egy patkány, amit a vécécsészéjében talált a Montreal városában található otthonában. A meg nem nevezett férfi megpróbálta kiszedni a rágcsálót, de az állat megharapta két ujját.

A férfi azonnal kórházba ment, ahol a sürgősségi osztályon ellátták sérülését, és tetanuszinjekciót adtak neki – írta a Live Science. A tudományos ismeretterjesztő lap cikke szerint a férfi három héttel később újra megjelent a kórházban, miután a megelőző napokban láz gyötörte, valamint fejfájás és hasi fájdalmak.

Miután megvizsgálták, kiderült, hogy sokszervi elégtelenségtől szenved, és szepszis alakult ki nála. Azonnal felvették az intenzív osztályra, majd kiderült, hogy a köznyelvben disznópásztor betegségként és nádvágólázként is ismert leptospirózis fertőzése van.

Ez egy állatról emberre terjedő fertőzés, amit a Leptospira interrogans baktérium okoz. Főleg csapadékos, trópusi területeken gyakori, de a világ minden részén, így időnként hazánkban is előfordulhat. A betegség sokféle tünetet okozhat, lefolyása többfázisú, és a súlyos fertőzés halálozása 10-15 százalék körüli.

Az eset meglepte az orvosokat, ugyanis baktérium nem harapás útján terjed, hanem a fertőzött állatok vizelete, illetve tetem a kórokozó közvetítője, és a Leptospira baktériumok a bőrön található esetleges horzsolásokon, illetve a száj- vagy orrnyálkahártyán keresztül jut be a szervezetbe. Az orvosok azt gyanítják, hogy a férfit megharapó patkány ideiglenesen megfertőzte a száját a saját vizeletével, és onnan jutott a baktérium a férfi szervezetébe.– írta a Gizmodo, a kanadai esetről szóló, egy orvosi szaklapban megjelent beszámolóra hivatkozva. 

Az orvosoknak végül sikerült egy antibiotikumos kezeléssel meggyógyítaniuk a férfit.

Nyitókép: Illusztráció. Fotó: Unsplash

#Külföld#patkány#vécécsésze#betegség#kanada#leptospirózis

Címlapról ajánljuk