Külföld

Dróntámadás érte a zaporizzsjai atomerőművet – az oroszok szerint Ukrajna volt, az ukránok tagadnak

rtl.hurtl.hu

2024. április 8. 7:27

Az atomenergia-ügynökség szerint az ilyen támadások jelentősen növelik egy nagyszabású nukleáris baleset kockázatát.

Drónnal támadták az ukrán fegyveres erők a zaporizzsjai atomerőmű hatodik blokkjának kupoláját – közölte a két éve orosz ellenőrzés alá került nukleáris létesítmény vasárnap a Telegram-csatornáján, írja az MTI.

Az atomerőmű által kiadott tájékoztatás szerint kritikus károk nem keletkeztek. Vasárnap ez már a második támadás volt az erőmű területe ellen, az első az étkezde környékét (ott egy teherautó megrongálódott) és a teherkikötő területét érte. Ezt megelőzően pénteken történt dróntámadás, akkor a teherkikötő és a nitrogén-oxigén állomás ellen.

Az orosz állami atomenergetikai vállalat felszólította a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ), személyesen az ügynökség főigazgatóját, Rafael Grossit, valamint az uniós országok kormányait, hogy reagáljanak az atomerőmű biztonságát közvetlenül fenyegető veszélyre, és ítéljék el a helyzet eszkalálására tett kísérletet Európa legnagyobb atomerőműve körül.

Az ukrán katonai hírszerzés szóvivője ugyanakkor kijelentette: Ukrajnának semmi köze a zaporizzsjai atomerőműben vasárnap történt incidensekhez.

 „Az ukrán atomerőmű területén elkövetett orosz támadások, ideértve az utánzott támadások (...) a megszállók jól ismert törvényszegő gyakorlatai” – állította a szóvivő.

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója az X-en arról írt, hogy a vasárnapi dróntámadás károkat okozott az egyik reaktort rejtő épületben, de a létesítmény nukleáris biztonsága nem sérült.

Grossi nyomatékosan felszólította a katonai döntéshozókat, hogy tartózkodjanak minden olyan cselekménytől, amellyel veszélyeztetnék a nukleáris létesítmények védelmét szolgáló alapelveket. Hangsúlyozta: az ilyen jellegű meggondolatlan támadások jelentősen növelik egy nagyszabású nukleáris baleset kockázatát.

Nyitókép: REUTERS/Alina Smutko

#Külföld#orosz-ukrán háború#zaporizzsjai atomerőmű#atomerőmű#dróntámadás

Címlapról ajánljuk