Külföld

Magyarsága miatt bántalmaztak egy 15 éves fiút a román ifjúsági tornászválogatott edzőtáborában

rtl.hurtl.hu

2024. április 5. 21:49

Az esetről beszámoló román sportlap szerint égbekiáltó, hogy kínzás és diszkrimináció éri az ország egyik sportreménységét.

A Prosport című román sportújság MTI által idézett beszámolója szerint magyarsága miatt bántalmaztak egy 15 éves fiút a román ifjúsági tornászválogatott resicabányai edzőtáborában. Azt írják, hogy a fiút két társa bántalmazta, közben „ungure”-nak szólították, majd a tornászszövetség – állítólag a sértett apjának hozzájárulásával – el akarta tussolni az ügyet.

A lap szerint égbekiáltó, hogy „az ifiválogatott edzőtáborában az ország egyik sportreménységét megkínozzák és etnikai diszkriminációnak vetik alá”. A Román Nemzeti Sportügynökség vezetője felszólította a tornászszövetséget az incidens kivizsgálására, a resicabányai rendőrség pedig hivatalból indított nyomozást.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokratikus Szövetség (RMDSZ) elnöke szerint a fiút kikötözték, kopaszra nyírták, megverték, alkoholt itattak vele, hamut szórtak a fejére és szexuális játékokat mímeltek vele. Szerinte a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) magyarellenes kampánya vezetett ide, valamint az, hogy a román társadalom évek óta szó nélkül tűrte a gyűlöletkeltést.

Kelemen Hunor felszólította román politikustársait és az állami vezetőket, hogy ítéljék el az esetet, emellett az államfőtől, a miniszterelnöktől, a belügyminisztertől és az igazságügyi minisztertől „nagyon gyors” reagálást vár, illetve a tornászszövetség országos vezetésétől a történtek kivizsgálását.

Nyitókép: MTI/Kiss Gábor

#Külföld#románia#diszkrimináció#bántalmazás#RMDSZ#kelemen hunor

Címlapról ajánljuk