Külföld

Japánban mindenki neve Sato lesz, ha nem változtatnak a törvényen

rtl.hurtl.hu

2024. április 2. 11:05

Mindenkinek ugyanaz lesz a vezetékneve, ha nem változtatják meg a házassági törvényt. 

Japánban mindenkinek Sato lesz a vezetékneve ötszáz év múlva, ha nem változtatják meg a házassági törvényt, ami kimondja, hogy a házastársaknak kötelezően ugyanazt a vezetéknevet kell használnia – jelentette hétfőn a japán sajtó. Az 1800-as évek végén bevezetett törvény megváltoztatására egyre erősebb kampány folyik Japánban, mivel az egyre több bonyodalmat okoz az üzleti és tudományos életben – írta még februárban a Guardian.

Japánban jelenleg a Sato vezetéknév a legjobban elterjedt, a japánok 1,529 százalékának ez a családneve. Josida Hirosi, a Tohoku Egyetem professzorának számítása szerint 2446-ra azonban már minden második japánt Satónak hívnak majd, 2531-re pedig már mindenki Sato lesz. Josida professzor a Mainchi című japán lapnak kijelentette:

Ekkor kénytelenek leszünk mindenkit a keresztnevén szólítani, vagy számokkal. Ez nem egy olyan világ lenne, amiben jó lenne élni.

A professzor másik számítást is végzett, abból kiindulva, hogy megváltoztatják a házassági törvény vezetéknévről szóló részét. Ekkor ötszáz év múlva a japánok mindössze 7,9 százaléka lesz Sato, de ez csak késleltetni fogja az elkerülhetetlent, és 3310-re így is a Sato vezetéknév fog csak létezni az országban – írta a japán sajtó.

A kutatás eredménye annyira meglepő lett, hogy sokan azt gondolták, hogy csak április 1-ei tréfáról van szó, mert a japán sajtó aznap számolt be annak eredményeiről. A kutatás azonban márciusban jelent meg – írta a Guardian.

Nyitókép: A japán nemzeti légitársaság, a Japan Airlines Corp. (JAL) újonnan szerződtetett alkalmazottai a vállalat évindító rendezvényén a tokiói Haneda nemzetközi repülőtér hangárjában 2024. április 1-jén, a japán pénzügyi év első napján. Fotó: MTI/EPA/Franck Robichon

#Külföld#japán#vezetéknév#sato#házasság

Címlapról ajánljuk