Külföld

Izrael mindenkit megöl Gázában, akik belépnek a láthatatlan „gyilkos zónákba”

rtl.hurtl.hu

2024. április 2. 13:41

Az izraeli hadsereg olyan „láthatatlan” zónákat létesített Gázában, ahol a katonák büntetlenül megölnek bárkit, aki oda belép. 

Az izraeli hadsereg „láthatatlan gyilkos zónákat” létesített Gázában, ahol az ott állomásozó katonák figyelmeztetés nélkül megölhetnek bárkit, aki oda belép – jelentette a Háárec. Az izraeli lap kiemelte: az izraeli hadsereg közlése szerint kilencezer terroristát öltek meg a gázai háború kezdete óta, de köztük a lap értesülései szerint sok az olyan civil, akik nem is tudtak arról, hogy átlépték a hadsereg által húzott láthatatlan vonalat.

A lapnak Gázában harcolt katonák és tisztek elmondták, hogy a hadsereg mindenkit terroristának tekint, aki belép az általuk meghatározott területre, aminek határait azonban nem jelölik ki mindenki számára nyilvánvalóan. Ilyen terület lehet például egy olyan épület környéke, ahol izraeli katonák posztot létesítenek.

Egy tiszt a lapnak elmondta, az a parancs, hogy azokat – főleg a férfiakat –, akik oda belépnek, azonnal agyon kell lőni, még akkor is, ha fegyvertelenek. Azt nem lehet tudni, hogy az ilyen zónákban mennyi fegyvertelen civilt öltek meg – írta a Háárec. A lap információi szerint sok múlik az adott terület parancsnokán – a fiatal és tapasztalatlan katonák mindenkire lőnek, míg az idősebb, tapasztaltabb parancsnokok óvatosabbak és megfontoltabbak.

Egy katona elmondta, ők azt a parancsot kapták, hogy öljenek meg mindenkit, aki belép a területükre, még akkor is, ha bemegy egy olyan épületbe, ahol tudják, hogy emberek vannak. Egy magas rangú parancsnok a Háárecnek elmondta, voltak olyan esetek, amikor olyan civileket öltek meg, akik valószínűleg ételt keresve mentek olyan területre, amiről azt hitték, hogy az izraeli katonák már elmentek.

A lap két esetet említett. Az egyik esetben négy fegyvertelen civilt palesztint bombáztak le egy ilyen „gyilkos zónában”, egy másik esetben pedig három izraeli túszt lőttek agyon.

Nyitókép: Izraeli katona Gázában 2024. március 5-én. Fotó:  Israel Defense Forces/Handout via REUTERS

#Külföld#izrael#gáza#hadsereg#palesztin#civilek

Címlapról ajánljuk