Külföld

Harmincötödször feszítenek keresztre egy Fülöp-szigeteki férfit

rtl.hurtl.hu

2024. március 29. 16:06

Idén tízen vállalkoztak arra, hogy saját bőrükön tapasztalják meg Jézus Krisztus szenvedéseit. 

Tíz ember feszítette magát keresztre nagypénteken a Fülöp-szigeteken, köztük Ruben Enaje, aki idén már a 35- alkalommal vállalkozott a fájdalmas megpróbáltatásra. A 63 éves ács és feliratfestő az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, hogy már azon gondolkozott, hogy abbahagyja, de nem tudott nemet mondani a falusiak kérésére, hogy így imádkozzon értük, és szeretteiekért.

Enaje azután kezdte el keresztre feszíteni magát, hogy szinte karcolások nélkül megúszta, hogy lezuhant egy háromszintes épületről, hálaadásként a csodáért. Majd folytatta, miután több családtagja is kigyógyult betegségekből, ő pedig több munkát kapott. Idén az ukrajnai, a gázai és a dél-kínai tengeri békért imádkozott.

Enaje már tavaly is azt mondta az AP amerikai hírügynökségnek, hogy életkora miatt valószínűleg az lesz az utolsó keresztrefeszítése, és most is azt nyilatkozta, hogy nem tudja, hogy jövőre újra vállalkozni fog-e rá.

A véres Fülöp-szigeteki nagypénteki hagyományt a katolikus egyház elutasítja, de az ázsiai keresztény országban továbbra is ragaszkodnak a megtartásához, részben azért, mert turisták hatalmas tömegeit vonzza a Fülöp-szigetekre.

A Manilától északra fekvő Pampanga tartományban található San Pedro Cutud mezőgazdasági faluban a koronavírus- járvány miatti három évig nem tartották meg a keresztrefeszítéseket, de tavaly folytatták a hagyományt. Akkor a szervezők elmondása szerint mintegy húszezer külföldi és filippínó turista és hívő gyűlt össze a faluban.

Nyitókép:  Ruben Enaje a kereszten, 2024. március 29-én. Fotó: REUTERS/Lisa Marie David

#Külföld#húsvét#nagypéntek#fülöp-szigetek#keresztrefeszítés

Címlapról ajánljuk