Külföld

Hiába ellenzi az egyház, a filippínók továbbra is keresztre feszítik magukat

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. április 7. 9:11

Idén legalább tizenketten vállalkoztak arra, hogy saját bőrükön tapasztalják meg Jézus krisztus szenvedéseit. Egyikük Oroszország ukrajnai inváziójának végéért imádkozott.

Legalább tizenkét filippínót szögeztek idén keresztre, hogy ezzel is felelevenítsék Jézus Krisztus szenvedéseit, írja az Associated Press. A véres Fülöp-szigeteki nagypénteki hagyományt a katolikus egyház elutasítja, de az ázsiai keresztény országban továbbra is ragaszkodnak a megtartásához, részben azért, mert turisták hatalmas tömegeit vonzza a Fülöp-szigetekre.

A Manilától északra fekvő Pampanga tartományban található San Pedro Cutud mezőgazdasági faluban a koronavírus- járvány miatti három évig nem tartották meg a keresztrefeszítéseket, de idén folytatták a hagyományt.

Az eseményen legalább 12 férfi vett részt, köztük egy 62 éves táblafestő, Ruben Enaje, akit idén 34. alkalommal szögeztek fakeresztre. Enaje kijelentette, hogy rendkívüli vezeklését – életkora miatt valószínűleg az utolsót – arra használja, hogy imádkozzon a koronavírus eltörléséért és Oroszország ukrajnai inváziójának végéért, amely hozzájárult a gáz- és élelmiszerárak emelkedéséhez világszerte.

Mielőtt a dombtetőn keresztre feszítették Enaje-t és társait, a töviskoronát viselő bhakták egy kilométeren keresztül cipelték súlyos fakeresztjeiket a hátukon a rekkenő hőségben. A római katonáknak öltözött falusi színészek később 10 centiméteres acél szögeket vertek át a tenyerükön és a lábukon, majd nagyjából tíz percig keresztre feszítették őket.

Más bűnbánó katolikusok mezítláb mentek végig a falu utcáin, és éles bambuszbotokkal és fadarabokkal korbácsolták csupasz hátukat. A hátborzongató látvány a Fülöp-szigetek egyedülálló népi katolicizmusát tükrözi, amely ötvözi az egyházi hagyományokat a népi babonákkal. Az ország egyházi vezetői azonban nem nézik jó szemmel a keresztrefeszítéseket és az önostorozást, mondván, hogy a filippínók anélkül is kimutathatnák mély hitüket és vallási odaadásukat, hogy kárt tennének magukban – például jótékonykodással, véradással.

A több évtizedes múltra visszatekintő keresztrefeszítések híressé tették az elszegényedett San Pedro Cutud-ot, a rizstermesztő Pampanga tartomány több mint 500 falujának egyikét. A szervezők elmondták, hogy idén mintegy 20 000 külföldi és filippínó turista és hívő gyűlt össze a faluban. 

Nyitókép: Ezra Acayan/Getty Images

#Külföld#fülöp-szigetek#húsvét#nagypéntek#keresztrefeszítés

Címlapról ajánljuk