Külföld

Óriásdaru érkezett a baltimore-i híd roncsához

rtl.hurtl.hu

2024. március 29. 19:40

Az összeomlott baltimore-i híd roncsainak eltávolítását az amerikai hadsereg hadmérnöki egysége irányítja.

Az Egyesült Államok keleti partjának legnagyobb daruja érkezett pénteken a baltimore-i hídomlás helyszínére, hogy részt vegyen a Francis Scott híd roncsainak eltávolításában és a hajózási útvonal megtisztításában – írta az MTI. A hatóságok bejelentése szerint a helyszínen felállított daru 1000 tonna megmozdítására képes. Szombaton pedig már egy másik daru is a híd romjainak közelében lesz, az 400 tonnát tud megmozdítani.

Az építmény acélszerkezetének és az autóút törmelékeinek kiemelését és a munkálatok előkészítését az amerikai hadsereg hadmérnöki egysége irányítja a parti őrséggel közösen. A munkában a haditengerészet is részt vesz. Shannon Gilreath ellentengernagy, a parti őrség vezető tisztje elmondta, hogy a romok átfogó felmérésére van szükség ahhoz, hogy a hidat olyan darabokra tudják vágni, amelyeket a daruk képesek felemelni. Prioritásnak nevezte Baltimore kikötőjének újranyitását.

A korábbi közlések szerint a kikötő zárva tartása naponta súlyos károkat okoz, nemcsak Maryland állam számára, de az egész Egyesült Államok gazdaságának, mert a kikötő országos szinten meghatározó az autók, valamint mezőgazdasági eszközök szállításában.

A több mint 2,5 kilométer hosszú híd azután omlott össze, hogy egy teherhajó kedd hajnalban a tartópillérének ütközött. A négysávos hídon áthaladó járművek és az ott dolgozó karbantartók is a folyóba zuhantak. 

A hídomlás után eltűnt hat ember utáni keresést másnap leállították.  A hatóságok a romló látási viszonyok és a hideg víz miatt fújták le az akciót, mert már nem volt esély arra, hogy túlélőket találjanak.

A hídomlás helyszínéről döbbenetes drónfelvétel készült:

Nyitókép: REUTERS/Tom Brenner

#Külföld#baltimore#híd#daru#hídomlás

Címlapról ajánljuk