Külföld

Bekérették a brazíliai magyar nagykövetet Bolsonaro „bújtatása” miatt

rtl.hurtl.hu

2024. március 26. 5:59

A brazíliavárosi magyar nagykövetségen húzta meg magát Jair Bolsonaro volt brazil elnök, akinek elkobozták az útlevelét. Halmai Miklóstól vár magyarázatot a brazil kormány.

Bekérették Magyarország nagykövetét a brazíliai külügyminisztérium, miután kiderült, hogy az ország volt elnöke, Jair Bolsonaro februárban két napot töltött a brazíliavárosi magyar nagykövetségen – éppen akkor, amikor puccs szervezésével vádolták meg segítőit, a volt elnök útlevelét pedig elkobozták. 

A brazil diplomáciai lépésről a Guardian ír. A nagykövettől magyarázatot várnak arra, miért töltött Jair Bolsonaro a nagykövetségen két éjszakát „bujkálva”, miközben legközelebbi munkatársait a őrizetbe vette a szövetségi rendőrség. 

A sztorit a New York Times robbantotta, amely azt írta, Bolsonaro autója a rendőrségi akciók után négy nappal, 2023. február 12-én a brazíliavárosi magyar nagykövetség kapuja előtt állt meg, Bolsonarót pedig Halmai Miklós nagykövet várta az udvaron. A diplomata kaput nyitott neki és megmutatta, hova parkolhat. A NYT négy különböző kamera képei, illetve műholdfelvételek alapján azt írta, hogy Bolsonaro február 14-én, szerdán délután távozott a magyar követségről.

A brazil exelnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök évek óta jó viszonyban állnak egymással.  A lap szerint azért mehetett Bolsonaro a magyar követségre, mert törvény tiltja a hatóságok számára, hogy egy őt fogadó külföldi nagykövetségen letartóztassák. Az ott töltött napok során egy táskás férfi látogatta meg Bolsonarót. A magyar diplomaták a lap szerint február 14-én írtak a brazil dolgozóknak, hogy ne menjenek be másnap a követségre dolgozni.

Nyitókép: Novák Katalin volt köztársasági elnök, 2022. júliusban járt Bolsonarónál Brazíliavárosban. Fotó: MTI/Sándor-palota

 

#Külföld#jair bolsonaro#NER#puccskísérlet#brazília#magyar nagykövetség#halmai miklós

Címlapról ajánljuk