Külföld

Bolsonaro a magyar követségen töltött pár napot, miután a segítőit letartóztatták

rtl.hurtl.hu

2024. március 25. 19:18

Halmai Miklós nagykövet várta a brazíliavárosi magyar külképviselet udvarán Jair Bolsonarót, aki két napig ott tartózkodott a képviseleten.

Pár nappal azután, hogy a brazil hatóságok elkobozták Jair Bolsonaro volt elnök útlevelét, a politikus a magyar nagykövetségre ment és két napig ott is maradt – írja a New York Times alapján a Telex.

Az eset még tavaly februárban történt, amikor letartóztatták Bolsonaro néhány korábbi segítőjét azzal a váddal, hogy puccsot terveztek végrehajtani az elbukott választás után. A rendőrségi akciók után négy nappal, február 12-én a volt elnök autója a brazíliavárosi magyar nagykövetség kapuja előtt állt meg, Bolsonarót pedig Halmai Miklós nagykövet várta az udvaron. A diplomata kaput nyitott neki és megmutatta, hova parkolhat.

A NYT négy különböző kamera képei, illetve műholdfelvételek alapján azt írta, hogy Bolsonaro február 14-én, szerdán délután távozott a magyar követségről.

A brazil exelnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök évek óta jó viszonyban állnak egymással. A lap szerint 

azért mehetett Bolsonaro a magyar követségre, mert törvény tiltja a hatóságok számára, hogy egy őt fogadó külföldi nagykövetségen letartóztassák. Az ott töltött napok során egy táskás férfi látogatta meg Bolsonarót.

A magyar diplomaták a lap szerint február 14-én írtak a brazil dolgozóknak, hogy ne menjenek be másnap a követségre dolgozni. Aznap délután aztán Jair Bolsonaro és a két testőre is távozott a nagykövetségről. Halmai Miklós még integetett is nekik a NYT szerint.

Arról, hogy mit keresett a volt brazil elnök a magyar nagykövetségen, se Bolsonaro, se a magyar fél nem nyilatkozott.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

#Külföld#jair bolsonaro#brazíliaváros#magyar nagykövetség#brazília#halmai miklós

Címlapról ajánljuk