Külföld

Most tüntették ki a II. világháború titkos hadseregét

rtl.hurtl.hu

2024. március 21. 12:50

A Szellemhadseregnek már csak hét tagja él, ők most megkapják a Kongresszusi aranyérmet.

Kongresszusi aranyéremmel tüntették ki a második világháború egy legtitkosabb katonai egységének, a Szellemhadseregnek a tagjait – írja az AP.

A világháború idején és azután is évtizedekig titok volt, hogy mit csináltak és milyen akciókban vettek részt az érintett egység katonái. Azóta kiderült, hogy felfújható tankokkal, teherautókkal és repülőgépekkel, hangeffektekkel, hamis rádióadásokkal, jelmezekkel és színjátszással segítettek átverni az ellenséget.

Az utolsó pillanatban kapták a kitüntetést, mert a Szellemhadseregnek már csak hét tagja él. Közülük hárman vettek részt a csütörtöki ceremónián az Egyesült Államok Capitoliumában, köztük a 100 éves Seymour Nussenbaum, a New Jersey állambeli Monroe Townshipből. Bernard Bluestein (100) az illinoisi Hoffman Estates-ből és John Christman (99) a New Jersey állambeli Leesburgból.

„Olyan volt, mintha egy nagy előadást mutatnánk be” – mondta Nussenbaum. „Néhány esetben előfordult, hogy a katonáink tábornokoknak adták ki magukat, egyenruhát öltöttek magukra és sétáltak az utcákon.”

A férfi New Yorkban nőtt fel és művészeti képzésen vett részt a Pratt Institute-ban, mielőtt besorozták, és végül csatlakozott az álcázásra szakosodott egységhez.

„Az volt a küldetésünk, hogy becsapjuk az ellenséget” – mondta Nussenbaum, aki a háború után festőművész lett, majd műkincskereskedőként komoly karriert futott be.

Nyitókép: Facebook/The Ghost Army

#Külföld#szellemhadsereg#egyesült államok#kitüntetés#felfújható#harckocsi#színészkedés

Címlapról ajánljuk