Külföld

Az örmény miniszterelnök szerint háború fenyeget Azerbajdzsánnal

rtl.hurtl.hu

2024. március 19. 20:54

Négy lakatlan falu hovatartozásáról kell döntést hozni.

Örményországot háború fenyegeti Azerbajdzsánnal – erről Nikol Pasinján örmény miniszterelnök beszélt az MTI tudósítása szerint.

Az örmények az 1990-es évek eleje óta ellenőrzésük alatt tartanak négy azeri falut. Bár ezek több mint harminc éve lakatlanok, stratégiai jelentőségük van Örményország számára, mert a Jerevántól a grúz (georgiai) határig vezető főútvonal mentén találhatók. Az azeriek a területeik visszaszolgáltatását követelik a több mint három évtizede tartó ellenségeskedés lezárását szolgáló békemegállapodás megkötéséhez.

Pasinján a határterület lakóival tartott tanácskozáson azt mondta, hogy ha nem tudnak egyezségre jutni a vitatott falvak ügyében, a hét végéig háború robbanhat ki Azerbajdzsánnal. „Tudom, hogy egy ilyen háború miként végződne” – jelentette ki.

Évtizedek óta feszült az örmény-azeri viszony Hegyi-Karabah miatt, amit tavaly szeptemberben Azerbajdzsán egynapos villámháborúval foglalt vissza. A százezres létszámúra becsült örmény lakosság szinte kivétel nélkül elmenekült. A két ország a múlt év végén közös nyilatkozatot adott ki arról, hogy békemegállapodásra szeretnének jutni, a tárgyalások azonban megrekedtek, főleg olyan kérdések miatt, mint a határ kijelölése.

Pasinján az utóbbi hetekben már jelezte, hogy hajlandó visszaadni örmény ellenőrzés alatt álló azeri területeket, ugyanakkor Azerbajdzsán is ellenőriz olyan területeket, amelyet Örményország részeként ismernek el.

Nyitókép: Sputnik/Dmitry Astakhov/Pool via REUTERS

#Külföld#örményország#azerbajdzsán#háború

Címlapról ajánljuk