Külföld

Megint kitört egy vulkán Izlandon

rtl.hurtl.hu

2024. március 17. 8:19

Gyönyörű, de azért félelmetes látvány. 

Újabb vulkánkitörés történt az izlandi Reykjanes-félszigeten szombat este, a rendőrség rendkívüli állapotot hirdetett. December óta ez a negyedik vulkánkitörés a térségben.

Az izlandi meteorológiai intézet tájékoztatása szerint az ország délnyugati részén, a Reykjanes-félszigeten lévő Stora Skogfell és Hagafell között vulkánkitörés kezdődött. A térségben készült videófeltételeken izzó lávát és füstfelhőket lehetett látni.

Az első becslések szerint, amelyeket e képek és légi felvételek alapján készítettek, a kitörés a három korábbi kitörés közül a legnagyobbnak tekinthető a magma kiáramlását tekintve.

Az újabb kitörésről a Tűzhányó Blog szakmai Facebook-csoport szakértője is beszámolt szombat este, írja a Telex.

Nem több mint 30 perces földrengéses előjel után kezdődött meg a vulkánkitörés, helyi idő szerint 20:25-kor. Egy percen belül magas lávaszökőkút csapott fel, majd észak-déli irányban felhasadt közel 3 kilométer hosszan a földfelszín és hosszú lávafüggönyben repültek ki az izzó lávacafatok. A kitörése helye a februári vulkánkitöréshez közel, attól kicsit nyugatabbra van

– írja Harangi Szabolcs vulakonológus.

Harangi hozzátette, hogy a Kék Lagúnát (itt kb. 700-an voltak) és Grindavíkot is sikerült időben, fél óra alatt kitelepíteni. „A lávafolyam részben déli irányban (Grindavík felé), részben nyugatra (Grindavík-Reykjavík közötti autóút felé) terjed, viszonylag gyorsan. A lávafolyam Grindavík északkeleti részén húzott földsáncot érheti el, ha így folytatódik a kitörés, akkor néhány órán belül” – tette hozzá a szakértő.

Nyitókép: YouTube

#Külföld#vulkán#izland#Videó#élő#kitört

Címlapról ajánljuk