Külföld

Ezrek tüntettek Putyin ellen az oroszországi választáson

rtl.hurtl.hu

2024. március 17. 17:44

Rekordmagas részvétel, 74 letartóztatás: ilyen egy választás 2024-ben Putyin országában.

Ezrek tüntettek Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen a választások során, amelyen rekordmagas volt a részvétel. A hatóságok a tiltakozók közül 74 embert tartóztattak le. Az akciót még februárban hirdette meg Alekszej Navalnij, aki azóta meghalt a börtönben.

A HVG arról ír: a tüntetők délben Moszkvában, Szentpéterváron és Jekatyerinburgban megrohanták a szavazóhelyiségeket, és a szigorú ellenőrzés ellenére több tucatnyi esetben történt vandalizmus a szavazóhelyiségekben. Szentpéterváron letartóztattak egy nőt, miután gyújtóbombát dobott egy szavazóhelyiség bejáratához.

Országszerte tartóztattak le olyanokat, akik fertőtlenítőszert vagy tintát dobtak a szavazóurnákba.

Berlinben Navalnij özvegye, Julija Navalnaja demonstrált, Londonban pedig nemcsak azok állnak sorban a nagykövetségen, akik szavazni mentek oda, hanem azok is, akik demonstrálni. Moldovában egy férfi két molotov-koktélt dobott az orosz követség udvarára.

Korábban arról írtunk: Alekszej Navalnij már tavaly tavasszal jelezte, hogy meg akarják ölni a börtönben, ahol nem kapott elég ételt, de aludni se gyakran hagyták, emiatt később éhségsztrájkba kezdett. Halálát a hivatalos tájékoztatás szerint egy séta utáni rosszullét okozta, hiszen ahogy bejelentette, hogy nem érzi magát jól azonnal, el is veszítette az eszméletét. Nemrég pedig egykori kabinetfőnökét Litvániában kalapáccsal verték meg:


Nyitókép: Putyinisták és ellenzékiek csapnak össze Milánóban, Olaszországban. Fotó: Emanuele Cremaschi / Getty Images

#Külföld#oroszország#választás#tüntetés#vlagyimir putyin#alekszej navalnij#nagykövetség

Címlapról ajánljuk