Külföld

Putyin támadásától tartanak Varsóban, óvóhelyeket építenek

rtl.hurtl.hu

2024. március 13. 14:38

Mélygarázsokban és metróállomásokon is óvóhelyeket alakítanak ki a lengyel fővárosban.

A lengyel főváros a következő két-három évben 117 millió zlotyt (10,8 milliárd forintot) költ óvóhelyekre és más biztonsági intézkedésekre az orosz háborús fenyegetés miatt – írja a Politico. Varsó polgármestere, Rafał Trzaskowski azt mondta, hogy az elkövetkező években végrehajtják a legfontosabb beruházásokat, amelyek lehetővé teszik, hogy minden eshetőségre készen álljanak.

Egy nemrég készült felmérés szerint a lengyel lakosság kevesebb mint négy százaléka férne hozzá valamilyen óvóhelyhez bombatámadás esetén. A meglévő óvóhelyek sem felelnek meg az alapvető szabályoknak, műszaki és felszereltségi követelményeknek.

Varsóban egyebek mellett mélygarázsokban és metróállomásokon alakíthatnak ki óvóhelyeket, a polgármester szerint hétmillió négyzetméternyi óvóhelyként hasznosítható terület van a városban. A program keretében biztosítják a létesítmények árammal és vízzel való ellátását, felkészítik a kórházakat és a lakosságot is egy lehetséges veszélyhelyzetre.

Tavaly Romániában is óvóhelyek építésébe kezdtek, miután Ukrajnát támadó orosz drónok roncsai zuhantak román területre a határ közelében.

Nyitókép:  STR/NurPhoto via Getty Images

#Külföld#lengyelország#varsó#óvóhely#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk