Külföld

Óvóhelyet építettek Romániában az Ukrajnát támadó orosz drónok miatt

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 29. 15:56

Az Izmajillal szemközti román faluban óvóhelyeket építettek, a lakosokat pedig mobilon értesítik, ha orosz drónok közelednek.

Románia közelebb helyezi a légvédelmet azokhoz az Ukrajna-közeli dunai falvakhoz, ahol orosz drónok támadták a gabonaüzemeket – írja a Reuters. Ezen kívül több katonai megfigyelőállást és járőrt telepítenek a térségbe.

Az intézkedések, valamint további négy amerikai F-16-os vadászgép telepítése és a repüléstilalmi zóna kiterjesztése annak jele, hogy a NATO-ban egyre nagyobb az aggodalom amiatt, hogy az ukrajnai háború átterjedhet Románia területére.

Nem sokkal azután, hogy Moszkva július 17-én kilépett a fekete-tengeri gabonamegállapodásból, célba vette a Duna menti ukrán kikötőket és raktárakat, hogy onnan se tudjanak kereskedelmi hajókat indítani.

A célpontok között volt az ukrán Izmajil és Reni kikötője is, amelyek közel esnek a román határhoz. Több olyan eset is előfordult már, hogy orosz drónok roncsai zuhantak le román területre.

Most a hadsereg két bombabiztos óvóhelyet épített a Plauru faluban, alig néhány száz méterre Izmailtól, és a tágabb környék lakói mobiltelefonon kapnak riasztást, ha orosz drónokat észlelnek. Ugyanakkor Tudor Cernega, a Plauru települést is magában foglaló Ceatalchioi község polgármestere azt mondta, hogy a gyenge térerő korlátozza a figyelmeztetések hatékonyságát.

Nyitókép: F-16-os vadászgép Romániában. Fotó: Reuters/Ali Stewart.

#Külföld#f-16#románia#drón#nato#izmajil#óvóhely#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk