Külföld

Orosz drónok darabjai hullottak Romániára

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 13. 14:34

A román légierő vette észre a határnál, hogy drónok darabjai csapódtak be az országuk területére.

Egy orosz dróntámadás szerdán hajnalban megrongálta a dél- ukrajnai Izmail kikötőjét, a robotrepülőgépek egyes darabjai viszont ismét a NATO-tag Romániában landoltak – írja a Reuters.

A román légierő IAR 330 Puma helikopterének személyzete azonosította azokat a roncsdarabokat, amelyek egy drónból származhattak


– írta a román védelmi tárca. Azt is hozzátették, a darabok több tucat méteres területen szétszóródtak.

A román határtól alig párszáz méterre lévő ukrajnai folyami kikötők elleni támadások megnövelték a biztonsági kockázatokat a NATO számára, mivel tagként Romániát védi a NATO szerződés 5. cikkelye, amely kimondja, hogy az egyik tag elleni támadás az összes tag elleni támadásnak minősül.

Oroszország azóta bombázza a Fekete-tengeri, illetve Duna-parti ukrán kikötőket, mióta Vlagyimir Putyin elnök kihátrált a gabonamegállapodásból.

A minisztérium közleményben ítélte el az orosz támadásokat, amelyek célpontja az ukrán dunai kikötők a civil infrastruktúrája. Ezek a támadások indokolatlanok és súlyosan ellentmondanak a nemzetközi humanitárius jog szabályainak – írták.

Korábban már két alkalommal is találtak orosz dróndarabokat román területen. Klaus Iohannis román államfő szombaton azt írta a Twitteren, hogy a Románia területén talált dróndarabok arra utalnak, hogy megsértették a NATO-szövetséges Románia szuverén légterét, ami teljesen elfogadhatatlan, és veszélyezteti a román állampolgárok biztonságát.


Nyitókép: Twitter

#Külföld#drón#románia#ukrajna#orosz-ukrán háború#törmelék#roncs#darabok

Címlapról ajánljuk