Külföld

Ukránpárti alakulatok hatoltak be Oroszországba, heves harcokról érkezett hír

rtl.hurtl.hu

2024. március 12. 10:56

A támadásokat Kreml-barát hírforrások is megerősítették.

Orosz katonák és Ukrajnát támogató alakulatok között törtek ki kedden reggel fegyveres összecsapások Oroszország belgorodi és kurszki területeinél – írja a Meduza emigráns orosz portál Kreml-párti haditudósítók Telegram-bejegyzéseire hivatkozva.

A Szemjon Pegov blogger által működtetett WarGonzo csatorna arról írt, hogy fegyveres csoportok kisteherautókon, tüzérségi támogatás mellett próbáltak bejutni Ukrajnából a belgorodi területre. Pegov szerint az oroszok viszonozták a tüzet, így a támadók visszatértek eredeti állásaikba, ahol nagy hatótávolságú rendszerekkel lőttek rájuk. Az orosz blogger szerint a támadók az ukránok oldalán harcoló Orosz Önkéntes Hadtest vagy a Szibériai Zászlóalj tagjai.

A VGTRK orosz állami televízió tudósítója ugyancsak beszámolt a behatolási kísérletről, amit „szondázó műveletnek” nevezett. Andrej Rudenko szerint az oroszok megsemmisítették az ukránpárti harcosok három fegyveres járművét. Arról is hírt adott, hogy az ukránpárti erők megpróbáltak behatolni a kurszki régióban lévő Tyetkino faluba, ahol egy részüket megsemmisítették, a többiek visszavonultak.

A Baza Telegram-csatorna szerint a tyetkinói harcokban ketten megsebesültek, egyikük egy helyi lakos.

A Sztarse Eddi Kreml-párti Telegram-csatorna arról írt, hogy „az ellenség páncélos manőveregységekkel, gyalogsággal és könnyű felszereléssel próbál áttörni Grajvoronnál” a belgorodi területen, ahol rendkívül intenzív harcok alakultak ki több határszakaszon.

A Szabadságot Oroszországnak Légió videót tett közzé, amin állításuk szerint a harcosaik tankkal lépik át a határt. A Szibériai Zászlóalj ugyancsak megosztott egy videót, amihez azt írták, hogy heves harcok folynak Oroszország területén.

A Meduza a videók hitelességét nem tudta megerősíteni, a belgorodi terület kormányzója, Vjacseszlav Gladkov ugyanakkor arról számolt be kedden délelőtt, hogy a grajvoroni járást az ukránok lövik. Gladkov az orosz védelmi minisztérium tájékoztatására hivatkozva közölte, hogy az orosz légvédelem több rakétát lelőtt, 11 ház és öt autó megrongálódott.

Ilja Ponomarjov volt orosz képviselő, aki 2014-ben elhagyta Oroszországot és a Szabadságot Oroszországnak Légió nevében szokott nyilatkozni, azt közölte, hogy a légió, valamint az Orosz Önkéntes Hadtest és a Szibériai Zászlóalj egy közös művelet keretében behatolt a kurszki és belgorodi területekre.

Az ukrán hírszerzési főigazgatóság szóvivője, Andrij Juszov szerint az ukránpárti alakulatok „önállóan és függetlenül”, „társadalmi-politikai programjuk célkitűzéseit teljesítve” cselekedtek.

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#behatolás#támadás

Címlapról ajánljuk