Külföld

Súlyosan rákkeltő anyagba esett macska miatt figyelmeztették a lakosságot

rtl.hurtl.hu

2024. március 12. 19:45

A maga mögött sárga lábnyomokat hagyó macska észlelését jelenteni kell a fukujamai rendőrségnek. Még nem történt meg.

A BBC írta meg, hogy a Nyugat-Japánban található Fukujama lakóit arra figyelmeztették, tartsák magukat távol egy macskától, ami beleesett egy mérgező vegyi anyagokkal teli tartályba.

A tartálytól elvezető, sárga lábnyomokat egy munkás vette észre. A biztonsági kamerák felvételei alapján a macska elszaladt, így hagyta maga után a nyomokat. A gyárat tulajdonló cég szerint a tartályt letakarták, de a takarásra használt anyag részben felgyűrődhetett.

Az AFP hírügynökség szerint a vállalat szóvivője azt mondta: 

Az incidens ráébresztett minket arra, hogy intézkedésekkel meg kell akadályoznunk, hogy kisállatok, például macskák lopakodjanak be. Erre korábban nem számítottunk.

A hatóságok arra kérték a lakosságot, hogy tartsák távol magukat az állattól, és minden észlelést jelentsenek a rendőrségnek. 

A kíváncsi macska egy hat vegyértékű krómot tartalmazó üstbe eshetett. Ez az anyag rendkívül savas és rákkeltő, természetben nem fordul elő, különböző ipari folyamatokban használják, például festékek előállításánál. A hat vegyértékű króm bőrirritációt, légzési problémákat és vakságot okozhat, a környezetében dolgozóknak maszkot és gumikesztyűt kell viselniük.

Fukujama város környezetvédelmi csoportja figyelmeztette a lakosságot, hogy ne nyúljanak a „rendellenesnek tűnő macskához", de azt is közölték, hogy az állat az incidens miatt elpusztulhatott. Keddig nem érkezett jelzés a macska észleléséről.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#japán#macska#rákkeltő#fukujama

Címlapról ajánljuk